Subota, 28 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

NATO osniva zapovjedništvo u Finskoj. “Bit ćemo spremni u slučaju sukoba”

NATO će iduće godine osnovati novo kopneno zapovjedništvo u Finskoj, u blizini ruske granice, sa zadatkom vođenja i pripreme snaga tog saveza u sjevernoj Europi u slučaju vojnog sukoba, objavilo je danas finsko ministarstvo obrane.

Finska se pridružila NATO-u prošle godine, završivši time nekoliko desetljeća dugu vojnu neutralnost nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. godine. Helsinki će sada organizirati prisutnost Sjevernoatlantskog saveza na svom teritoriju.

“Jutros sam odlučio da ćemo NATO-u predložiti uspostavljanje zapovjedništva u suradnji s glavnim stožerom u Mikkeliju”, rekao je ministar obrane Antti Hakkanen, nakon što je u lipnju najavio da su sve NATO članice dale odobrenje za taj plan.

Ministar je najavio da će tamošnja jedinica u početku imati godišnji proračun od 8.5 milijuna eura te da će imati nekoliko desetaka inozemnih zapovjednika.

Finska i susjedna Švedska, također svježa članica NATO-a, ranije ovaj mjesec priopćile su da će Stockholm koordinirati dolazak inozemnih NATO-ovih trupa i međunarodne vježbe na sjeveru Finske.

Finska ipak ne traži stalnu prisutnost međunarodnih snaga kao u obližnjim baltičkim državama jer već sama ima snažnu vojsku.

Govoreći na istoj konferenciji za medije, zapovjednik finske vojske Pasi Valimaki rekao je da će se o geografskom opsegu nove jedinice odlučivati kasnije, no da će u početku ona nadgledati planiranje operacija kopnenih snaga u nordijskoj regiji.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.