Petak, 27 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

CIK BiH: Zabranjeno oružje na političkim skupovima, ometanje, mito, govor mržnje…

Centralna izborna komisija BiH još jednom podsjeća da kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama, te zaposlenima ili na drugi način angažiranim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, kao i za vrijeme okupljanja u vezi s aktivnostima političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata u izbornom procesu.

CIK BiH podsjeća da nije dozvoljeno ometati skupove drugih političkih stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata, kao i poticati druge na takve aktivnosti, sprječavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima, te obećavati novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata.

Nije dozvoljeno poticati na glasanje osobu koje nema pravo glasa, poticati osobe da glasaju više puta na istim izborima, ili da glasaju uime druge osobe ili koristiti se govorom mržnje, i/ili objaviti ili upotrijebiti slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije, društvene mreže i mobilne aplikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati. Nije dozvoljeno zloupotrijebiti dijete u političke svrhe.

Pojedine zabrane koje navodimo odnose se ne samo na period izborne kampanje, već na cijeli izborni period kao što je npr. “govor mržnje” na šta posebno skrećemo pažnju, navode iz CIK-a BiH.

Prema definiciji iz Izbornog zakona BiH “govor mržnje” je svaki oblik javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili podstiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge lične karakteristike ili orijentacije koja potiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da izrekne novčane kazne do 30.000 KM, ali svakako ima ovlaštenja i da ukloni ime kandidata s kandidacijske liste, kao i da poništi ovjeru sudjelovanje na izborima političkog subjekta.

Koja će od navedenih sankcija biti izrečena, zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti, navodi se u priopćenju CIK-a BiH.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.