Četvrtak, 3 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Grčevita borba HDZ-a BiH za Vitez, Novi Travnik i Uskoplje, hrvatska oporba iznenađuje

Izborna je šutnja u subotu, glasovanje u nedjelju i sada se već može rezimirati kampanja za lokalne izbore i, makar radoznalo poigrati oko mogućih konačnih rezultata.

To je naravno, krajnje nezahvalno, jer, kao rijetko kada nemoguće je dokučiti što to smjera biračko tijelo u Središnjoj Bosni na koju smo se ovaj puta fokusirali. To je za hrvatske stranke, iz više razloga, jako bitan birački bazen, piše Dnevni list.

Pred općinske izbore politička scena u Središnjoj Bosni naprosto je eksplodirala i događaju se stvari koje će, kako tvrde brojni analitičari s tog područja, odrediti sudbinu nekad prvih perjanica u Središnjoj Bosni, ali i pokazati pravac u kojem će se politički procesi u budućnosti kretati.

Bitka za načelnike ušla je u završnu fazu. Nepobjedivi Mladen Mišurić Ramljak iz HDZ-a BiH može već sada proglasiti pobjedu u Kiseljaku, kao i dugovječni Asim Mekić iz SDA u Busovači.

I dok Ramljak svojim kontinuiranim radom jednostavno ostavlja oporbu bez šansi Mekić je još jednom demonstrirao moć i doslovno se poigrao sa Marinkom Čavarom i njegovim odabranim timom iz HDZ-a BiH. Kao što je poznato Čavara ne samo da nije imao hrabrosti osobno se suprotstaviti Mekiću u borbi za načelničku poziciju nego je na kraju morao moliti Mekića da imenuje stranačku kandidatkinju Ivanu Smoljo na mjesto ravnateljice gradske knjižnice.

S druge strane HDZ 1990 je u Busovači na pragu upadljivog proboja. U svojoj su kampanji ovih dana objavili podatke o pet braniteljskih udruga, između ostalog i o dvije temeljne braniteljske, koje su u tri godine iz proračuna dobile preko milijun KM. Ova informacija je javnost u Busovači dovela do usijanja, a po prvi put sve ostale braniteljske udruge najavile su prosvjede i krenulo se u organizaciju okupljanja.

Sve skupa rezultiralo je i nizom incidenata na predizbornim skupovima HDZ-a BiH, ali i ogromnom podrškom koju HDZ 1990 ima u ovom trenutku unatoč činjenici da prije četiri godine nije prešao prag i ostao na 0 vijećnika.

Susjedni Vitez također je opterećen mnogim aferama koje su uglavnom vezane za ministra zdravstva Antu Matića, koji umjesto da se bavi kampanjom dovodi Acu Lukasa u Vitez i to mu je očito glavna preokupacija, dok u tom izranjavanom gradiću polako upravo zbog njegovih poslovnih vratolomija načelnička pozicija za HDZ BiH ozbiljno visi.

Šanse Borisa Marjanovića i Muje Trake su doslovno 50/50, a hrvatska oporba u ovom gradu nikad jača.

Hrvatska viteška stranka i HRS ne popuštaju u kritici vladajućih struktura, dok se HDZ 1990 zbog koalicije s HDZ-om jednostavno utopio. Bošnjaci su pak s jedne strane okupljeni oko SDA, s druge oko SDP-a i Naše stranke i u Vitezu nitko ne može prognozirati konačni ishod ni u vijeću ni u utrci za načelnika. HDZ BiH je tako od stabilne organizacije došao u poziciju da se urušava i iznutra.

Stjepan Dujo, HDZ BiH, u Novom Travniku vodi još jednu veliku bitku. Unatoč činjenici kako je Hrvata manje u ovom gradu, Dujo je još jednom demonstrirao pragmu i znanje u kampanji, no pitanje je hoće li Bošnjaci ovaj put podijeliti glasove. Kako god završi činjenica je da je Stjepan Dujo napravio za sam grad sjajne stvari i sa sloganom 6 na 25 koji simbolizira povećanje proračuna s 6 na 25 milijuna KM zapravo je poslao poruku daljnjeg razvoja ovog grada. Očekuje se i da će oporba u savezu HSP-HDZ 1990 u ovom gradu napraviti iskorak i dodatno osnažiti hrvatsku poziciju u Novom Travniku.

Uskoplje bi pak moglo napokon dobiti načelnika Hrvata u liku i dijelu doktora Marina Novakovića. Osim što su hrvatske stranke uspjele izgraditi zajednički blok, dodatno im na ruku ide i snažna podjela među bošnjačkim kandidatima iz reda SDP-a i SDA.

Uz podršku dijaspore ovo bi mogao bit taj presudni trenutak koji bi mogao prevagnuti u korist HDZ-a BiH i oporbe.

Jajce je posebna priča, osim izuzetno jake oporbe koju predvodi Stipe Tokić, dopredsjednik HDZ-a 1990, u kontinuitetu je primjetno slabljenje pozicije HDZ-a BiH koji nikako da se konsolidira. No i kod Bošnjaka je očekivati pad SDA te se raspored u općinskome vijeću nikako ne može predvidjeti.

Travnik bi pak ponovno mogao biti duopol. SDA pokušava doći do 16 mandata, a HDZ BiH onako bez velikih problema izlazi na kraj s Antom Bilićem iz HDZ-a 1990, tako da oporbene stranke osim možda SDP-a i NIP-a i nemaju prevelike šanse u ovoj utrci.

U Kreševu s obzirom na jednog kandidata sve je jasno, no u vijeće bi se HDZ 1990 mogao vratiti još jači i mnogobrojniji jer, kao i u Busovači, i u Jajcu i Novom Travniku zaista se trude u svom oporbenom djelovanju.

Fojnica i Bugojno zadržat bi trebali hrvatske pozicije s jednom razlikom što nema HDZ-a 1990 u Bugojnu dok u Fojnici uvijek jako dobru snagu oporbe zadržava dr. Bogomir Barbić s svojom listom HDZ-a 1990.

U konačnici sigurno će se dogoditi pad HDZ-a u čitavoj Županiji, ali bi stvar moglo spasiti Uskoplje, no s druge strane poraz u Vitezu bi produbio krizu.

Dnevni.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.