Četvrtak, 3 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Borio se za Domovinu i branitelje, sada želi za svoje sugrađane!

U susret nadolazećim lokalnim izborima u BiH koji su zakazani za dan 06. listopad 2024. godine razgovarali smo s Vladom Marušićem kandidatom HSP BiH grada Širokog Brijega za GV Širokog Brijega, koji je odavno poznat široj javnosti kao predstavnik nekadašnjih „Zaboravljenih Branitelja“ u ŽZH, a potom kao predstavnik URB HVO-a ŽZH, kandidat za gradonačelnika Širokog Brijega na lokalnim izborima 2020.godine, koji su motivi koji su ga ponukali na kandidaturu na tim izborima, zašto je otišao upravo na listu HSP BiH, što očekuje od ovih izbora za hrvatski narod u Širokom Brijegu, pa i za njegovu stranku, i na koncu što želi poručiti biračima grada Širokog Brijega.

Početkom 1991. godine sam krenuo u Domovinski rat u BiH u kojemu sam proveo cijelo vrijeme od 18.09.1991. godine (napad na općinu Ravno), pa sve do prestanka neposredne ratne opasnosti 22.04.1996. godine.

Jedan od glavnih razloga mog odlaska u taj rat pored obrane vjekovnih hrvatskih prostora od srpsko-četničkih agresora na te prostore je bio razračunavanje s zvijezdom petokrakom i jednoumljem koje je vladalo na prostoru zločinačke SFRJ od 1945.godine sve do mog odlaska u rat (1991.godine).

Na moju žalost ali i na žalost ogromnog broja istinskih Branitelja niti nakon 1995, godine pa sve do dana današnjega to jednoumlje nije prestalo te je na sceni samo preslik tog jednoumlja na hrvatskim prostorima a usudim se reći i na prostoru cijele BiH i RH.

Vi mene jako dobro poznajete i ja se neću libiti reći kako to jednoumlje u BiH pa čak i u RH predstavlja stranka HDZ čiji vodeći kadrovi pripadaju bivšem mentalnom jugokomunističkom sklopu i oni se iz te kože ne mogu izvući. U RH stranka HDZ se periodično mijenja na vlasti s SDP-om a obje su lice i naličje jedne te iste medalje. Oni su jednostavno preuzeli taj mentalni sklop jednoumlja jer je on naslijeđen od njihovih pravnih, ideoloških pa čak i bioloških prednika iz onog bivšeg sustava.

U BiH HDZ vlada hrvatskim prostorima praktično od završetka Domovinskog rata osim rijetkih perioda kad su bili oporba(Alijansa za promjene), dok su u ŽZH bili oporba kad je na vlasti bila koalicija HDZ 1990, HSP BIH i Radom za boljitak.

Pa jednoumlje je sušta suprotnost demokraciji, demokratskim procesima i demokratskim promjenama u kojima narod odnosno glasači imaju mogućnost glasovati za više političkih opcija a ne samo za jednu, i na temelju takvog glasovanja izabrati svoje političke predstavnike.

Odista jeste, no to je tek privid. Premda postoje razne političke stranke, a ovdje ću se fokusirati na stranke u hrvatskom narodu, kojih ima popriličan broj no, rijetke od njih uspiju polučiti neke značajnije rezultate u njihovim gradovima, općinama i županijama, tako da HDZ praktično na svim izborima osvoji apsolutnu vlast i nitko im nije potrebit u diobi vlasti.

Na ovo pitanje ima više odgovora a ja ću ih nabrojati redom:

-U prvom redu loš je izborni zakon u BIH koji nije uveo elektronsko glasovanje, video nadzor, više biračkih mjesta u inozemstvu, prekršajne kazne za one koji apstiniraju od izbora, u čemu veliku odgovornost snosi i međunarodna zajednica koja nije nametnula takve izmjene izbornog zakona.

-Jako loša izlaznost birača na sve izbore zbog svekolike razočaranosti, apatije i beznađa hrvatskog naroda zbog politike HDZ BiH,

-krađa glasova,

-Prijetnje, ucjene, prevare i laži birača koje se neminovno reflektiraju i na rezultate izbora, itd.itd.

Na to pitanje također postoji nekoliko odgovora a oni su:

-neki politički subjekti su tek ekspoziture vladajuće stranke HDZ BiH te su njihovi članovi BO zapravo članovi stranke HDZ BiH,

-Neke oporbene stranke u nedostatku ljudstva za popunjavanje tih BO prodaju ta mjesta HDZ BIH za male novce ili sitne usluge,

-Neke oporbene stranke sudjeluju u svojevrsnom dealu ili dogovoru sa strankom HDZ BiH u tim BO te im HDZ BiH „pokloni“ određen broj glasova na tim biračkim mjestima a oni „zažmire“ dok se ti listići ubacuju u glasačke kutije. Obično taj deal glasova ide ovako: HDZ BIH dobije 90% listića dok oporbenim strankama pripadne tek 10% ubačenih listića.

-Neke oporbene stranke nemaju kadra za popuniti mjesta u BO koja potom popune članovi HDZ BiH jer to Izborni zakon BiH omogućava a svi znamo kako HDZ BiH ima svu potrebitu logistiku i sredstva za popunjavanje BO na svakom biračkom mjestu, dok oporbene stranke to ne mogu.

-Takvom praksom se postiže efekt kojim HDZ BiH na praktično 80% pa čak i više biračkih mjesta biračkih mjesta na svim izborima ima svoje članove BO koji mogu činiti što ih volja tijekom dana pa i nakon 19,00 sati.

Zbog nedostatka ljudstva i financija svaka oporbena stranka muku muči kako bi pronašla i angažirala dovoljan broj iskusnih i odvažnih promatrača pa se tako često zna dogoditi kako su promatrači oporbenih stranaka tek dječica s kojih 18 do 19 godina života koji nisu vični krađama, prijevarama, agresiji, lažima, prljavštinama i petljavinom članova BO i njihovih promatrača koji su u stanju barem na nekoliko minuta izvući naše promatrače van biračkog mjesta ili oni napuste biračko mjesto zbog fizioloških potreba, kako bi preostali članovi tih BO „odradili“ posao trpanja glasačkih listića u kutije.

Konačno ukoliko naši promatrači nešto i primijete i kažu im, pa im čak i ne dopuštaju takve prljave rabote često se znalo dogoditi kako su određeni emisari stranke HDZ BiH zvali njihove roditelje, braću i sestre, ostalu rodbinu i prijatelje čak i u inozemstvo kako bi oni popustili za što imamo dokaze s nekih prethodnih izbora.

Da. Očekujem krađu ali u nešto manjem obujmu a sve iz razloga što su predsjednici i članovi BO za ove lokalne izbore jako dobro plaćeni taj dan, imenovani su od CIK iz Sarajeva, prošli su svi obuku, i odgovorni su kazneno i materijalno ukoliko urade nešto ili pak dopuste neke prljave rabote.

Osim toga i neke oporbene stranke su za ove izbore jako „nabrijane“ pa su postavile dosta promatrača premda su zbog određenih situacija izgubile pozicije u BO pa su na njihova mjesta uskočili članovi HDZ BiH.

Mi smo zbog proceduralne greške izgubili sva mjesta među članovima BO o čemu ćemo raspraviti nakon ovih izbora, pa smo umjesto tih mjesta rotirali naše predložene članove BO na mjesta promatrača te imamo 43 promatrača koji će nadzirati zakonitost ovih izbora i odista među njima „jakih igrača“ koji neće dopustiti nikakve prljave rabote jer su oni pravaši u duši a pravaška ideja ne izdaje, ne popušta i nikada se ne predaje, a sve sukaldno izbornom sloganu naše stranke za ove izbore: “Istinski pravaš se ne postaje, on se kao takav rađa!“.

Isto tako imamo neke jake adute u rukavu koje nećemo javno iznositi ali neka se svi pripaze koji imaju namjeru krasti glasove na ovim izborima.

Prosvjeta je jako važna djelatnost u svakoj državi, i svaka normalno uređena država će voditi računa o socijalnom i materijalnom statusu svojih prosvjetnih djelatnika. U ŽZH to očito nije slučaj te su naši prosvjetni djelatnici primorani pravdu tražiti na ulici što nije dobro, a mi ih shvaćamo u potpunosti jer su Zaboravljeni Branitelji odnosno Razvojačeni Branitelji iz ŽZH prvi na svojoj koži osjetili kako je to tražiti pravdu na ulici.

No, za razliku od prosvjetnih djelatnika „Zaboravljeni ili razvojačeni Branitelji“ nikada u principu neće niti na jednim izborima dati svoje glasove onima koji im ne daju prava, dok će prosvjetni djelatnici zacijelo opet većinom glasova podržati one koji im ne daju ta prava. To je paradoks na koji ti prosvjetni djelatnici trebaju dati odgovor svima nama.

HSP BiH je u Širokom Brijegu uvijek osvajao od 2 do 4 mandata u Općinskom ili Gradskom vijeću pa se mi takvom rezultatu nadamo i sada, a ukoliko premašimo taj rezultat bit će sjajno. No, ono najvažnije je što planiramo učiniti s ovim izborima je povratiti naše izgubljene i zalutale ovčice pod krov HSP BiH za opće izbore u BiH koji će biti za dvije godine, jer opravdanim držimo kako HSP BiH uvijek može računati na 30% glasova biračkog tijela u ŽZH ali uz uvjet da u našim redovima nema iskompromitiranih ljudi.

Poštovani birači!

Od vas samo očekujemo masivni izlazak na izbore jer vašim neizlaskom netko će umjesto vas glasovati i zaokružiti na biračkom popisu vaše ime.

Kako ćete vi glasovati to je vaša stvar. Nitko vas ne tjera da zaokružite nekoga s liste HSP BiH, jer vi svoje listiće možete učiniti nevažećim ukoliko vam nitko ne odgovara. Samo iziđite na izbore, a ukoliko ne iziđete ja vas punim imenom i prezimenom nazivam izdajnicima i veleizdajnicima hrvatskog naroda.

Ukoliko želite i dalje živjeti u politici jednoumlja, besmisla, besperspektivnosti, iseljavanja, beznađa i očaja u koje su nas uvukli predstavnici HDZ BiH među kojima je velika većina uhljeba, dupelizaca, rektalnih alpinista, ratnih profitera i dezertera, skorojevića, izdajica, lažova i prevaranata vi ćete apstinirati od izbora i produžiti agoniju hrvatskog naroda u Širokom Brijegu.

Ukoliko pak želite promjene svoje povjerenje na ovim izborima pa i na svim idućim dati ćete onim ljudima u koje imate povjerenja a takvi vjerujte mi postoje.

Ukoliko je barem netko s naše liste osoba koja ulijeva povjerenje dat ćete mu svoj glas.

Predizborni intervju

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.