Subota, 5 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

CIK izrekao maksimalnu novčanu kaznu: HSP-u za pozdrav “za dom spremni” 30.000 KM, mislili ih i “izbaci” sa izbora

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine izrekla je danas najvišu predviđenu kaznu od 30.000 KM, i to HSP-u zbog govora mržnje.

Ova stranka je u Posušju postavila plakate sa ustaškim pozdravom.

Prema prijavi, u Posušju su osvanuli plakati Hrvatske stranke prava BiH na kojim se nalazi i slogan “za dom spremni”. Kako su naveli stranka nije dostavila CIK-u nikakvo izjašnjenje. Prijedlog je da se kazni sa 30.000 KM – prijedlog je koji je nadležna služba CIK-a dala na sjednici.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina predložila je pak da HSP bude kažnjen poništenjem ovjere za sudjelovanje na izborima.

Međutim, njen prijedlog podržala su tri od sedam članova CIK-a pa nije dobio potrebnu većinu. Podržali su ga, osim Bjelice Prutina, predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član CIK-a Suad Arnautović. Protiv su bili Željko Bakalar, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba i Vlado Rogić koji je kazao, između ostalog, da se ne slaže s visinom kazne.

Pet članova CIK-a potom je izglasalo da HSP bude kažnjen s 30.000 KM, kako je predložila nadležna služba. Protiv su bila dva člana, i to Bjelica Prutina i Vlado Rogić.

Powered By EmbedPress

CIK je danas izrekao i 18.000 KM kazne za SDA također zbog govora mržnje, točnije zbog dijela gostovanja Džafera Alića, predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, na TV Bir gdje je rekao da “ja mislim da smo mi vlasnici u zemlji i imamo neugodne podstanare za kojim moramo mesti, čistiti…”.

Riječ je o televiziji koja se obraća jednom narodu, bošnjačkom. Alić govori “mi”, aludirajući na etničku grupu Bošnjaka, a indirektno govori o Srbima i Hrvatima kao podstanarima u državi. Stoga je stav službe da je riječ o govoru mržnje koji može izazvati netrpeljivost između naroda na ovom prostoru – dio je obrazloženja.

Za ovakvu odluku bilo je pet od sedam članova CIK-a. Protiv su bili Suad Arnautović i Ahmet Šantić. Prethodno je CIK glasao o Arnautovićevom prijedlogu da SDA bude kažnjena sa 4.000 KM za govor mržnje, ali je jedini glasao “za” taj svoj prijedlog.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.