Četvrtak, 24 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

“Rusija i Iran su ujedinjeni u želji da uspostave multipolarni svjetski poredak”

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je jačanje trgovinske i gospodarske suradnje glavni prioritet u odnosima s Iranom, javlja Anadolu.

Tijekom sastanka s iranskim predsjednikom Masoudom Pezeškijanom na marginama summita BRICS-a 2024. u Kazanu, Putin je rekao da je međuvladina komisija zadužena za provedbu različitih projekata.

Putin je također spomenuo, među ostalim važnim rusko-iranskim zajedničkim projektima, razvoj iranske željezničke infrastrukture u sklopu promicanja velikog projekta međunarodnog prometnog koridora Sjever-Jug, kao i izgradnju druge i treće elektrane Bushehr.

Ruski predsjednik izrazio je optimizam da će Sporazum o slobodnoj trgovini između Irana i Euroazijske ekonomske unije biti potpisan do kraja ove godine.

“Općenito, želio bih naglasiti da su pristupi Rusije i Irana globalnoj agendi manje-više slični ili identični. Ujedinjeni smo u želji da uspostavimo pravedni multipolarni svjetski poredak, poštujemo međunarodne norme i zadržimo središnju ulogu Ujedinjenih naroda”, rekao je Putin.

Pezeškijan je rekao da je osobno nadzirao provedbu određenih sporazuma jer odnose s Rusijom smatra “strateškim”.

“Naši odnosi su strateške prirode – u interesu je naših zemalja da zajedno koračamo naprijed. Naš dragi susjed Rusija je velika zemlja”, rekao je Pezeškijan.

Iranski predsjednik pozvao je na veću suradnju unutar BRICS-a i drugih formata te izrazio nadu da će novi rusko-iranski međudržavni sporazum uskoro biti potpisan.

Na odvojenom sastanku sa svojim venezuelanskim kolegom, Putin je pozvao Nicolasa Madura da razvije financijske i bankarske veze između dviju zemalja na temelju nacionalnih valuta.

Ruski je predsjednik pohvalio Venezuelu kao “jednog od dugotrajnih pouzdanih partnera Rusije u Latinskoj Americi i svijetu u cjelini”, istaknuvši da odnosi strateškog partnerstva između njihovih zemalja nastavljaju jačati.

“Uzajamno korisna suradnja razvija se u svim smjerovima. Raste i obujam bilateralne trgovine, a realiziraju se brojni projekti u energetskom sektoru, farmaciji, transportu, u području mirnog svemira, novih tehnologija”, naglasio je Putin.

Maduro je rekao da njegova nacija slijedi put BRICS-a i traži ravnotežu u svijetu.

Najavio je međuvladin sastanak Rusije i Venezuele za 7. studenog, istaknuvši kako očekuje da će razgovori doprinijeti postizanju “uspjeha na svim područjima suradnje”.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.