Četvrtak, 24 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Ibrufen može biti opasan u nekim situacijama

Iako mnogi ne mogu bez njega, znanstvenici počinju shvaćati da ibuprofen u nekim situacijama možda nije najbolje rješenje. Evo kada mu trebate reći ne.

Dok male doze aspirina mogu pomoći u sprječavanju srčanog udara, drugi lijekovi protiv bolova iz obitelji nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), koji uključuju ibuprofen, povezani su s većim šansama za srčani ili moždani udar.

Antikoagulansi i antitrombociti sprječavaju zgrušavanje krvi. Antikoagulansi se obično propisuju osobama s visokim rizikom od moždanog udara ili onima koji su patili od plućne embolije. Antitrombociti se obično savjetuju onima koji su već pretrpjeli srčani ili moždani udar.

“Kombinacija ovih lijekova s ​​ibuprofenom mogla bi značajno povećati rizik od komplikacija krvarenja, kaže David Craig, farmaceut.

Nesteroidni protuupalni lijekovi ne samo da nadražuju sluznicu želuca i crijeva, već mogu smanjiti protok krvi u tom području i umanjiti njegovu sposobnost da se popravi.

Ibuprofen i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi suzbijaju upalu inhibicijom enzima koji smanjuje proizvodnju tvari zvanih prostaglandini, koji pomažu u zacjeljivanju. Problem je u tome što bi ometanje prostaglandina moglo pogoršati astmu, piše The Healthy.

U svakom slučaju, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.