Petak, 25 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

‘Kim šalje 10 tisuća vojnika, a samo jedna ruska cigareta mogla bi pokrenuti proces kojeg se on najviše boji!‘

SAD i NATO potvrdili su u srijedu da su stotine, možda i tisuće, sjevernokorejskih vojnika raspoređene u Rusiji, što je izazvalo strah da bi se oni mogli pojaviti na bojištu u Ukrajini. Stručnjaci pak upozoravaju da bi se to Vladimiru Putinu i Kim Jong Unu moglo obiti o glavu, jer njihova izloženost vanjskom svijetu i spoznaja da će poslužiti kao “topovsko meso” mogu potaknuti ono od čega Kim najviše strahuje: prebjege, piše France24.

Američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je izvješće južnokorejske obavještajne agencije (NIS) od 18. listopada da je Pjongjang poslao oko 1500 vojnika na Daleki istok Rusije da se obučavaju za rovove. Vojnici su prebačeni između 8. i 13. listopada, a uskoro se očekuje novi kontingent. Južnokorejski dužnosnici tvrde da je broj sjevernokorejskih trupa u Rusiji u međuvremenu narastao na čak 3000, a očekuje se da će ih biti ukupno oko 10.000.

image

Prije desetak dana, točnije 15. listopada, jedva tjedan dana nakon što su prvi vojnici iz Sjeverne Koreje stigli u Rusiju, ukrajinska javna televizija Suspilne izvijestila je da su stotine sjevernokorejskih vojnika već raspoređene blizu fronte u ruskim regijama Kursk i Brjansk. Među njima, njih 18 već je napustilo svoje položaje, tvrde ukrajinski obavještajni izvori.

Novija izvješća u ukrajinskim medijima sugeriraju da su vojnici napustili svoje položaje nakon što su ostavljeni u šumskom području bez hrane ili uputa ruskih kolega. Kasnije su ih pronašle i privele ruske snage. Iako izvješća nisu provjerena, bacaju novo svjetlo na poseban izazov s kojim se Moskva i Pjongjang potencijalno suočavaju u pokušaju uključivanja sjevernokorejskih vojnika u rusku vojsku: njihovu izloženost vanjskom svijetu izvan Kimova režima.

“Naći će se u situacijama u kojima će moći vidjeti svjetlo, laž, a surova stvarnost rata i nemogućnost da ih se izolira od ruskih vojnika sigurno će imati duboke implikacije na njihov svjetonazor”, rekao je Hugh Griffiths, UN-ov stručnjak za sankcije i bivši koordinator UN-ovog Panela stručnjaka za Sjevernu Koreju.

image

“Sjeverna Koreja ima jednu od najvećih vojski na svijetu, tehnički se može reći da su milijuni vojnika naoružani, ali to nije dobra vojska, oslanja se na masu, a niti jedan vojnik nije testiran na bojnom polju”, rekao je, ističući da će Kimova propaganda, da je Sjeverna Koreja “nepobjediva”, biti prvi balon koji će puknuti i utjecati na moral.

“Ukrajinci će ih bombardirati, gledat ćemo poraz Sjeverne Koreje. To nije nešto što žele vidjeti u Sjevernoj Koreji: da im vojnici umiru, da ne napreduju, da ne stižu do Kijeva na leđima ruskih tenkova. Neće dobro proći na ukrajinskom bojištu”; poručio je, kako piše France24.

Druga stvar, sjevernokorejski vojnici bit će izloženi novoj vrsti slobode kakvu prije nisu uživali, niti su znali da postoji.

“Oni ne mogu biti izolirani na isti način kao što su u mirnodopskim situacijama, susrest će se s Rusima koji uživaju neznatno viši životni standard i koji imaju pristup mobilnim telefonima i društvenim medijima, poput Telegrama i tako dalje”, rekao je Griffiths, dodajući da nešto tako jednostavno kao što je domoći se ruske cigarete može napraviti veliku razliku u načinu na koji sjevernokorejski vojnik razmišlja. Dogodit će se “zagađenje” njihova cenzuriranog svjetonazora, dodao je.

“Ruske cigarete su bolje od sjevernokorejskih. To će za njih biti luksuz.”

Treća stvar: sjevernokorejske trupe bit će bačene u ruski ratni “stroj za mljevenje”, a pritom Rusija neće puno mariti za njihov opstanak u smislu osnovnih potreba poput hrane i vode.

image

“Neće se s njima dobro postupati i bit će korišteni kao topovsko meso. To će izazvati strah. Shvatit će da je dolazak u Ukrajinu karta u jednom smjeru, pa će vjerojatno biti slučajeva dezerterstva i prebjega”, rekao je.

Edward Howell, suradnik Korejske zaklade u Chatham Houseu, autor knjige “Sjeverna Koreja i globalni nuklearni poredak”, rekao je da su prebjezi jedna od Kimovih najgorih noćnih mora jer dovode u pitanje cjelokupni legitimitet njegova režima.

“Mnogi Sjevernokorejci, koji su odlučili prebjeći, priznali su da je pogled sjevernokorejskog režima na vanjski svijet i slika koju on stvara o vanjskom svijetu, sasvim iskreno, laž”, rekao je.

“Znamo svi kako se Sjeverna Koreja ranije nosila s prebjezima” podsjeća Howell, referirajući se na atentat na Kimova polubrata u zračnoj luci u Kuala Lumpuru 2017. i stroge domaće kontrole koje se provode u zemlji otkako je Kim došao na vlast 2011. To znači da se ne mogu isključiti prebjezi među vojnicima, koji su vjerojatno pažljivo odabrani jer su mladi i podložni Kimovom diktatu.

“Mislim da mnogim vojnicima ostaje u primislima mogućnost da prebjegnu”, rekao je. Howell smatra da je Kim Jong Un to vjerojatno barem djelomično uzeo u obzir, čak i prije nego što je pristao poduprijeti rusku vojsku. Pakt o uzajamnoj obrani Kim je s Putinom potpisao u lipnju.

“Prevelika je korist za Sjevernu Koreju od takvog dogovora da bi režim najednom pomislio “pogriješili smo, nećemo slati trupe u Rusiju‘”, rekao je i ukazao na novac, hranu, vojnu pomoć i satelitsku tehnologiju koju Sjeverna Koreja dobiva zauzvrat od Rusije. “Kimu je zapravo najvažnije da ga svijet konačno prizna kao vođu de facto nuklearne države”, ističe Howell.

Griffiths je pak primijetio da bi rizik od prebjega mogao imati visoku cijenu: – Mislim da je donesena pogrešna procjena. Ništa od ovoga neće izaći na dobro. Ni za Kima ni za Putina, zaključuje Griffiths, bivši koordinator UN-ovog Panela stručnjaka za Sjevernu Koreju.

Jutarnji.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.