Srijeda, 17 srpnja, 2024

Top 4 ovog tjedna

spot_img

Tko nam napada voljenog umjetnika? – Išarali vrata Klovićevih dvora gdje traje izložba “Od boemstva do vječnosti”

Ulazna vrata u Galeriju Klovićevi dvori, gdje traje izložba “Od boemstva do vječnosti” s umjetninama iz izraelske zaklade MT Abraham, sinoć su išarana crvenom bojom, dok su na stepenicama obližnjeg platoa Gradec ispisane poruke protiv rata u Palestini.

Iz maila poslanog medijima i potpisanog samo s “Radnice u kulturi” doznaje se kako su potpisnice odlučile “intervenirati” crvenom bojom i porukama “Klovićevi dvori, od okupacije do genocida” i “Sloboda Palestini” zbog tamošnje izložbe poduzetnika Amira Gross Kabirija i Klovićevih dvora.

“Ne šutimo pred kulturom koja otvoreno podržava genocid. Osuđujemo davanje javnog kulturnog prostora izraelskom aparthejdu i odbijamo stajati uz hrvatske institucije – suučesnice u genocidu nad narodom Palestine”, ustvrdile su.

https://otpor.media/od-frustracije-do-tuge-prezivljavanje-najvaznijeg-kulturni-dogadaj-u-hrvatskoj-od-boemstva-do-vjecnosti

Iz Galerije Klovićevi dvori izrazili su “duboko negodovanje zbog agresivnog vandalizma učinjenog njihovoj instituciji”, dodavši da kao ustanova koja promiče kulturno-umjetničku baštinu Hrvatske i svijeta nikada nije birala izložbeni program u odnosu na vjersku, nacionalnu, rodnu ili bilo kakvu drugu deklaraciju.

“Naš je jedini kriterij bio vrhunska kulturno-umjetnička vrijednost prezentirane građe kojom već četiri desetljeća privlačimo brojnu publiku”, istaknuli su u izjavi za Hinu.

U prilog tome, dodali su, svjedoči širok raspon izložbenih programa koji su podastirali kulturno-umjetničku povijest svih zemalja bez obzira na njihov društveno-politički kontekst, od otomanske umjetnosti do Katarine Velike carice svih Rusa.

Uz Dragocjenosti otomanske umjetnosti iz istanbulskog Muzeja Topkapi, postavljane su izložbe Tajanstveni Kuban; Kyoto – cvijet kulture Japana; Suvremeno korejsko slikarstvo; Drevna Kina; Srednjovjekovna umjetnost Srba; Sjaj Ukrajinskih riznica i brojne druge.

“Kultura i umjetnost podrazumijevaju slobodu, toleranciju i međusobno poštovanje te predstavljaju univerzalni jezik koji spaja ljude različitih uvjerenja promičući vrijednosti na kojima počiva civilizacija”, zaključuju iz Klovićevih dvora.

https://otpor.media/bih-bot-upoznao-brata-amir-gross-kabirija-na-izlozbi-u-dvorima-klovicevim

U zagrebačkoj policiji kažu se da im je zaštitar muzeja na Jezuitskom trgu jučer iza 23 sata prijavio oštećenje kulturnog objekta te da tragaju za nepoznatim počiniteljem.

U razgovoru sa zaštitarom i zatečenim stanjem na toj adresi, potvrđeno je da je nepoznati počinitelj u večernjim satima, vjerojatno nešto prije same dojave, ulazna vrata poprskao bojom, a na dvorišnim stepenicama ispisao grafit te ih polio bojom, rekli su u policiji.

Očevidom je, rekli su, utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari te je kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja. Izložba “Od boemstva do vječnosti”, s remek-djelima Modiglianija, Degasa i Matissea, može se pogledati do 30. lipnja.

Hina

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.