Srijeda, 17 srpnja, 2024

Top 4 ovog tjedna

spot_img

VIDEO: Legendarna 190-ka postaje jedan od najskupljih Mercedesa. Planirano je izraditi ih 100 primjeraka

Iako je Mercedes lansirao model 190 kako bi se spustio među narod, ovaj primjerak je ljestvicu podigao na razinu najskupljih automobila s trokrakom zvijezdom.

Kao i u prethodnom slučaju, ovaj restomod potpisuje njemački HWA. Moderna interpretacija modela znanog kao Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II sada nosi ime Evo, a zasniva se na renderima objavljenim potkraj prošle godine. Prvi primjerak u javnosti će se pojaviti u srpnju ove godine te će biti ponuđen putem aukcije.

Svi ostali morat će platiti, i to masno. U pitanju je iznos od nevjerojatnih 714.000 eura. Planirano je 100 primjeraka, a svaki će koristiti platformu originalne “stodevedesetice”. Prednji i stražnji kraj su potpuno novi, a izrađeni su od kombinacije čelika i aluminija. Karoserijski paneli su izrađeni od karbona, a oblikom prate originalni 190 E 2.5-16 Evo II.

Original je pokretao 2.6 atmosferski četiricilindraš. Sada je izbor pao na potpuno drugi izvor – 3.0 twin turbo V6 iz Mercedesovog izloga. Nakon brojnih modifikacija daje do 493 KS i 549 Nm, i to s Affalterbach paketom. U protivnom ima pedesetak konja manje, “tek“ 444 KS.

Usuglašen sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem pokreće stražnje kotače i tjera Evo sve do 270 km/h. No, puno važnije je ovdje nešto drugo, a to je da je Evo izuzetno brz u zavojima. Ima optimalan raspored masa, a KW potpisuje posebno razvijeni ovjes.

I zaustavljanje je na razini trkaćih bolida. Prednje diskove promjera 380 mm hvataju šest-klipne čeljusti, a stražnji mjere 360 mm i imaju četiri-klipne čeljusti. Kompozitni keramički diskovi s karbonom su na popisu opcija.

Poradilo se i na aerodinamici. HWA naglašava potisak od 80 kg pri 201 km/h. Nije puno, ali nije ni loše.

Interijer ne možemo vidjeti, ali se zna kako će biti ugrađen digitalni kokpit s brojčanicima koji izgledom u potpunosti slijede originalno rješenje.

Sve rečeno stoji preko 700.000 eura, a ako mislite da je to puno, znajte da ih je 75 već zakapareno.

Index.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.