A bio bi opet predsjednik – Simpatičan, dobronamjeran, stariji čovjek s lošim pamćenjem koji ima prst na okidaču za atomsko oružje

PRO Oglas

Američki predsjednik Joe Biden se neće suočiti s kaznenim optužbama zbog rukovanja povjerljivim dokumentima, nakon što se predsjednik predstavio kao “stariji čovjek s lošim pamćenjem”, priopćio je posebni tužitelj Robert Hur.

Ipak, Hur tvrdi da su Bidenovi postupci “predstavljali ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost” nakon što je zaključio da je predsjednik “namjerno zadržao i otkrio povjerljive materijale”.

Biden je sa sobom ponio povjerljive dokumente o američkom ratu u Afganistanu i o drugim pitanjima nacionalne sigurnosti napustivši mjesto potpredsjednika 2017.

Među dokumentima se nalazi rukom pisan dopis namijenjen tadašnjem predsjedniku Baracku Obami iz 2009. u kojem se izražava protivljenje planiranom porastu broja vojnika u Afganistanu kao i rukom pisane bilješke o obavještajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj sigurnosti.

Biden je piscu svojih memoara, kad su u veljači 2017. razgovarali u iznajmljenoj kući u Virginiji, rekao da je “upravo pronašao sve povjerljive stvari na donjem katu”, prema izvješću, u kojem se tvrdi da bi taj razgovor bio najbolji dokaz za podizanje optužnice protiv predsjednika.

Članovi Bidenovog pravnog tima su pronašli povjerljive dokumente u uredu Bidenovog think tanka u Washingtonu i u njegovoj rezidenciji u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware.

“Razmatrali smo da bi se gospodin Biden na suđenju vjerojatno predstavio poroti, kao što je učinio tijekom našeg intervjua s njim, kao simpatičan, dobronamjeran, stariji čovjek s lošim pamćenjem”, napisao je.

Izvješće posebnog tužitelja ide dalje u detalje o onome što naziva “značajnim ograničenjima” u sjećanju Joea Bidena.

Kad je Ured posebnog tužitelja intervjuirao Bidena, navodi se u izvješću, predsjednik se “nije sjećao kada je bio potpredsjednik, zaboravivši prvog dana intervjua kada mu je završio mandat (“ako je to bilo 2013. – kada sam prestao biti potpredsjednik?”), i zaboravivši drugog dana intervjua kada mu je započeo mandat (“2009., jesam li još uvijek potpredsjednik?”)”.

Nadalje, Biden se također “nije sjećao, niti otprilike, kada je njegov sin Beau umro”.

U izvješću se dodaje da je “njegovo pamćenje izgledalo maglovito kada je opisivao raspravu o Afganistanu koja mu je nekoć bila tako važna. Između ostalog, pogrešno je rekao da “ima stvarnu razliku” u mišljenju s generalom Karlom Eikenberryjem, dok je, zapravo, Eikenberry bio saveznik kojeg je gospodin Biden s odobravanjem citirao u svom memorandumu za Dan zahvalnosti predsjedniku Obami.”

Biden je pozdravio odluku, istaknuvši da je “u potpunosti surađivao” i pristao sve objasniti tijekom ispitivanja, od kojih su neka obavljena samo dva dana nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada.

Richard Sauber, posebni savjetnik predsjednika, rekao je da su pogreške pri pakiranju dokumenata tijekom napuštanja dužnosti “nažalost uobičajena pojava” i da su se dogodile svakoj administraciji u posljednjih 50 godina.

No dodao je kako se ne slažu s “brojnim netočnim i neprikladnim komentarima” u izvješću posebnog tužitelja.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO