A JOŠ JE KO MOMAK: Legendarni Blaž Baka Slišković slavi rođendan

PRO Oglas

U Mostaru je na današnji dan 30. svibnja 1959. godine rođen Blaž Slišković. Za igračkih dana nadimak mu je bio i “Balkanski Maradona”, premda je on ipak uvijek nekako bio specifičan, svoj, kako na travnjaku tako i van njega.

Igrao je na poziciji veznog igrača. Bio je poznat po svojim čuvenim golovima iz kornera. Predviđali su mu veliku karijeru u inozemstvu, međutim jedan divljački start mu je onemogućio napredak u karijeri i nastup na SP 1982. Ostao je legenda FK Velež i HNK Hajduk iz Splita.

Baka je bio poznat kao boem, u pravom smislu te riječi, pravila sportskog života za njega nisu postojala, često je bježao iz karantena te sa priprema za jugoslavensku reprezentaciju, za koju je upisao tek 26 nastupa i zabio samo 3 gola. Njegova utakmica života za reprezentaciju bila je protiv Italije 1984. u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Los Angelesu, kada je od 5 golova on postigao 2, a za 2 asistirao. Svi tadašnji nogometni eksperti predviđali su mu veliku karijeru, ali njegovo boemstvo i nesportski život su ga u tome spriječili.

Što se internacionalne karijere tiče igrao je u talijanskoj Pescari, francuskim klubovima Lensu i Mulhouseu, nakon osamostaljivanja Republike Hrvatske postaje član Hrvatskog Dragovoljca, a karijeru završava u Mostaru u svom Zrinjskom.

Kasnije je postao uspješan trener kao što je bio i uspješan nogometaš. Bio je izbornik reprezentacije BiH, te se našao na pragu plasmana na SP 2006. u Njemačkoj, jednu sezonu je bio trener HNK Hajduka iz Splita s kojim je bio prvi na ljestvici dok ga 8 utakmica prije kraja te šampionske sezone nije smijenio i naslijedio Igor Štimac.

Zatim preuzima Zrinjski, s kojim osvaja jedno treće i jedno drugo mjesto, ali ne ostvaruje zapažen uspjeh u europskim natjecanjima, ispada jednom u prvom, a jednom u drugom pretkolu Kupa UEFA-e.

Jednom je prilikom nezadovoljan suđenjem na utakmici Premijer lige BiH zajedno sa svojom momčadi napustio teren zbog čega je bio kažnjen sa 2.500 KM.

Radio je kasnije kao trener i u Širokom Brijegu, a proljetos kraće vrijeme i u FK Željezničar, no ta epizoda je neslavno završila.

OTPOR.Media

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas