Ako radite ovih pet stvari preko dana imat ćete velikih problema sa spavanjem

PRO Oglas

Kvaliteta našeg sna noću može biti značajno utjecana navikama koje prakticiramo preko dana, upozoravaju stručnjaci. Nekoliko ključnih faktora može imati negativan utjecaj na san, uključujući prehranu, fizičku aktivnost i druge male, ali važne detalje.

Jedete puno nezdrave hrane

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Obesity, konzumacija nezdrave hrane poput šećera, zasićenih masti i prerađene hrane može dovesti do lošije kvalitete sna. Sudionici istraživanja koji su se tjedan dana prehranjivali nezdravim namirnicama pokazali su manje aktivnosti sporih valova tijekom dubokog sna u usporedbi s onima koji su konzumirali zdraviju hranu.

Puno sjedite tijekom dana

Dugotrajno sjedenje također može utjecati na sposobnost spavanja noću, upozorava psihologinja Jade Wu. Aktivnost tijekom dana pomaže održavanju homeostatskog nagona za snom i signalizira mozgu da su dnevni sati aktivni, što pomaže u razlikovanju dana od noći.

Niste izloženi suncu

Nedostatak izloženosti sunčevoj svjetlosti tijekom dana može poremetiti cirkadijalni ritam, što može otežati spavanje i dovesti do čestog buđenja noću. Izlaganje svjetlu tijekom dana signalizira mozgu da je dan, dok se noću povećava proizvodnja melatonina kako bi se potaknuo san. Ako imate problema sa spavanjem, preporučuje se razgrnuti zavjese tijekom dana ili, ako nije moguće izaći vani, koristiti umjetno svjetlo.

Drijemate po danu

Drijemanje tijekom dana može također utjecati na noćni san. Preporučuje se drijemanje kraće od 30 minuta i izbjegavanje drijemanja kasno poslijepodne. Pronalaženje hladnog, mračnog i tihog prostora za odmor može pomoći u postizanju maksimalne koristi od drijemanja.

Radite u spavaćoj sobi

Rad u spavaćoj sobi također može negativno utjecati na san. Stručnjaci preporučuju izbjegavanje rada u spavaćoj sobi kako bi se mentalno odvojilo radno okruženje od odmora.

Stres na poslu također može ometati kvalitetu sna. Pretjerana stimulacija stresnim zadacima i nedostatak pauza tijekom dana mogu otežati opuštanje tijela i uma prije spavanja. Preporučuje se uzimanje redovitih pauza, uključujući od ekrana, kako bi se tijelu omogućilo smirenje i osjećaj sigurnosti.

Klik.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO