Američke i britanske snage započele su zračne napade na pobunjenike Hutije u Jemenu

PRO Oglas

Američke i britanske snage započele su zračne napade na pobunjenike Hutije u Jemenu, potvrdili su američki dužnosnici, a objavio BBC.

Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanu i Hudaydah, lučko uporište Hutija na Crvenom moru.

Američki dužnosnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da su napade izveli zrakoplovi, brodovi i podmornica.

Na društvenoj mreži X, jemenski slobodni novinar Ali al-Sakani objavio je kako su zračni udari na položaje Hutija u izvedeni u provincijama Sanaa, Saada, Dhamar i Hudaydah.

Američki dužnosnici koje je citirao Associated Press rekli su da su izvedeni žestoki udari u kojima su korišteni krstareći projektili Tomahawk i borbeni zrakoplovi. Mete Hutija uključivale su logistička središta, sustave protuzračne obrane i skladišta oružja, rekli su. Novinari AP-a u Sani čuli su četiri eksplozije, ali nisu vidjeli tragove ratnih zrakoplova. Dvojica stanovnika Hudaydaha rekli su da su čuli pet jakih eksplozija.

Podsjetimo, američki i britanski dužnosnici objavili su u srijedu da su njihove mornarice presrele jedan od dosad najvećih napada Hutija dronovima i raketama na brodove u Crvenom moru. U srijedu je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju kojom se zahtijeva od Hutija da odmah prekinu napade na brodove i implicitno podržava vojna akcija protiv Hutija i njihovog ometanja prometa jednim od najvažnijih svjetskih pomorskih putova. Vijeće sigurnosti je rezolucijom podržalo pravo država članica UN-a da brane svoja plovila.

Hutiji koji, uz podršku Irana, drže veći dio Jemena, tvrde da ciljaju brodove povezane sa Izraelom u znak protesta protiv izraelskih napada na Gazu. UN-ova rezolucija zahtijeva “da Hutiji odmah prestanu sa svim takvim napadima, koji ometaju međunarodnu trgovinu i podrivaju slobodu plovidbe, kao i regionalni mir i sigurnost”. Za rezoluciju je glasalo jedanaest država, dok su Rusija, Kina, Mozambik i Alžir bili suzdržani.

Zbog terorističkih napada na brodove, međunarodno udruženje brodskih prijevoznika objavilo je da 20 posto kontejnerske plovidbe sada izbjegava Crveno more i umjesto toga koristi mnogo dužu rutu oko južnog vrha Afrike.

Hutiji su objavili da su u utorak gađali američki brod koji je pružao podršku Izraelu. Bio je to 26. napad na trgovačke brodove u Crvenom moru od 19. studenog.

Hutiji su ugrozili plovidbu jednim od najvažnijih pomorskih puteva na svijetu. Gotovo 15 posto svjetske pomorske trgovine prolazi Crvenim morem, koje je Sueskim kanalom povezano sa Sredozemljem i predstavlja najkraću pomorsku rutu između Europe i Azije.

Hutiji su 2014. preuzeli kontrolu nad glavnim jemenskim gradom Sanom i sljedeće godine zauzeli velike dijelove zapadnog Jemena, nakon čega se na strani jemenske vlade angažirala vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom. Smatra se da je od tada u ratu u Jemenu poginulo više od 150.000 ljudi, a 21 milijun stanovnika te siromašne zemlje ovisi o humanitarnoj pomoći. Saudijska Arabija i SAD optužuju Iran da krši embargo UN-a dostavljajući Hutijima oružje, uključujući bespilotne letjelice, krstareće i balističke projektile.

Bilo kakav američki napad na jemenske pobunjenike Hutije neće proći bez odgovora, rekao je čelnik skupine Huti Abdel Malek al-Huti ranije, u četvrtak.

Al-Huti je u govoru koji je emitirala televizija rekao da će taj odgovor biti ozbiljniji od nedavnog napada u kojem je bespilotnim letjelicama i projektilima napadnut američki brod u Crvenom moru.

“Bilo kakav američki napad neće ostati bez odgovora. Reakcija će biti jača od napada izvršenog brojnim raketama i s dvadeset dronova”, kazao je.

“Odlučniji smo gađati brodove povezane s Izraelom i nećemo uzmaknuti”, poručio je al-Huti.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO