Android aplikacije na Windowsu 11 dobivaju veliku nadogradnju!

PRO Oglas

Američka kompanija Microsoft najavila je novu veliku stvar na Windowsu 11. Novi Windows podsistem za Android (WSA) stigao je u Microsoft Store!

WSA je bio najprije na Android Open Source Project (AOSP) verziji 11, ali sada je Microsoft ažurirao sistem na najnoviju verziju, odnosno AOSP 12.1. Test verziju već je moguće preuzeti na Microsoft Storeu.

Kao što i očekujete, prelazak na Android 12.1 donosi gomilu novih funkcija, pri čemu Microsoft napominje da postoje neke važne promjene već otvorenih aplikacija, kao što je eliminacija neugodnih efekata treperenja kada se ponovo vratite u već otvorene aplikacije. Postoje i poboljšanja umrežavanja, koja omogućavaju Android aplikacijama da se povežu s uređajima koji su na istoj mreži kao i Windows 11 PC, zajedno s nekim drugim iskoracima u smislu integracije alata za programere.

Pored toga, tu je i nova redizajnirana i modernija aplikacija Postavke, bolja podrška za miš i tastaturu na Android aplikacijama, a preko WSA bit će dostupno još više Android aplikacija.

Microsoft poprilično dobro napreduje kada je u pitanju razvoj Androida na Windowsu 11 i lijepo je vidjeti da je proširen broj aplikacija koje su podržane.

Naravno, treba još jednom napomenuti da se radi o testnoj verziji WSA, što znači da ona vjerovatno uključuje greške, te ako se odmah odlučite preuzeti testnu aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako se budete suočili s raznim problemima.

Dok je podrška za Android aplikacije još uvijek u testnoj fazi, stabilno izdanje WSA trebalo bi stići sa sljedećim velikim ažuriranjem Windowsa 11, odnosno ažuriranjem 22H2, koje bi moglo stići i prije nego što se prvobitno očekivalo.

Bajtbox.com

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO