APEL VELEPOSLANSTVU SAD: Otkud pečat Doma zdravlja Lištica iz 2001. godine???

PRO Oglas

Posljednjih desetak dana na širem prostoru Hercegovine bilo je dosta bure, koja bi povremeno s obližnjih planina u niže naseljena mjesta “gurnula” i pokoju pahulju snijega, međutim bure je bilo i na hercegovačkom moru, no u Neumu nije riječ samo o toj klasičnoj hercegovačkoj buri kao prirodnoj pojavi, jer su ovdje strasti dodatno uzavrele zbog bure oko “medicinskog” otpada.

Naime, izvjesni Josip Butigan je prozvao svoje sumještane Đuru Bogdanovića i Darka Stankovića kako iz Mostara i Širokog Brijega dovoze medicinski otpad i njime zatrpavaju neumsko područje, međutim istragom nadležnih organa utvrđeno je kako u Neumu nema nikakvog medicinskog otpada.

Ovom prilikom nećemo ulaziti u neku dublju analizu što je prouzročilo ovakva, kako se čini ipak neutemeljena prozivanja spomenutih, već se više želimo bazirati na jedan detalj kojeg smo odmah primijetili u tom prvom napisanom tekstu na bh portalima, jer se uz objavljeni tekst nalazila i popratna fotografija s pečatom Doma zdravlja Lištica!? Štoviše, uz pečat, otisnut na zdravstvenoj iskaznici, nalazi se i datum 08.06. 2001. godine!!!

Logično se pitamo kako je to moguće? Naime, znamo da se današnji Široki Brijeg do rata zvao Lištica, ali također znamo kako su svi pečati sa starim nazivljima mjesta u Bosni i Hercegovini ukinuti još 1992. godine, ali kao što se vidi iz priložene fotografije ovdje se zabranjeni pečat koristi gotovo deset godina kasnije. Ovdje se očigledno radi o jednom od najtežih oblika kriminala, jer samo zamisliti možemo koliko je puta nepostojeći, odnosno zabranjeni pečat, udaren i tko zna gdje sve ne? Ali zar treba išta više ako znamo da je udaran i na zdravstvene iskaznice!

Iz tog razloga kontaktirali smo određene službe, međutim većina kontaktiranih je bez pravih odgovora na naše upite, pa čak neki dobronamjerno sugeriraju kako je najbolje u sve to ne dirati, jer tko zna što se iza svega toga krije! Pa zar trebamo ovo kao savjesni građani prešutjeti? Nama je jasno da se vrlo vjerojatno ovakav pečat koristio u najrazličitije muljaže (najvjerojatnije da i nije jedini takav), jasno nam je da ćemo teško doći do pravih odgovora kod lokalnih i državnih službi koje bi trebale dati odgovore na naše upite, pa stoga ovom prilikom apeliramo na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini da se oni ovime pozabave, odnosno da preko njihovih službi dobijemo prave odgovore na naše upite.

Uopće ne sumnjamo da su u stanju sve to istražiti. Dapače, duboko vjerujemo da ćemo vrlo brzo dobiti odgovore na tražene upite i odgovorne raskrinkati. Svi dobronamjerni građani i u Neumu i u Širokom Brijegu, kao i bilo gdje drugdje u Bosni i Hercegovini znaju da su SAD-e kao najveća sila svijeta uvijek bili prijateljski nastrojeni prema našim građanima, najviše su pomagali u rješavanju onih ratnih zbivanja, odnosno najzaslužniji su za završetak rata u BiH, kao što su i uvijek kasnije bili prijateljski nastrojeni pokušavajući iznaći najkvalitetnije modele zajedničkog suživota u državi koja je “skrojena” tako kako jeste, pa iz tog razloga i u ovom slučaju apeliramo da poduzmu sve potrebne korake i idu do kraja u razotkrivanju vlasnika, odnosno korisnika pečata “Doma zdravlja Lištica”, te svih drugih sličnih pečata u BiH, a nema sumnje da je ih je bilo tko zna koliko i tko zna u kakve su sve svrhe poslužili pojedincima!

Dragan Čolak / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO