Beton koji provodi struju i stvara toplinu

PRO Oglas

Znanstvenici proizveli beton od cementa miješanog s nanokarbonskim materijalom.

Od svojeg nastanka do danas, beton se već tisućljećima koristi za gradnju kuća, mostova, cesta i drugih građevina, a usprkos napretku tehnologije i materijalnih znanosti, njegova funkcija je do današnjih dana ostala primarno strukturalna.

Znanstvenici laboratorija MIT CSHub (Concrete Sustainability Hub), u suradnji s francuskim CNRS-om (Center for Scientific Research) to žele promijeniti, pružanjem novih svojstava betonu s idejom održivosti novog građevnog materijala.

Njihov novi beton pomiješan je s nanokarbonskim materijalom, što mu pruža novo svojstvo – električnu provodljivost, čime postaje iskoristiv za brojne namjene, uključujući stvaranje topline i pohranu energije.

U posljednjih nekoliko desetljeća nanokarbonski materijali sve su zanimljiviji znanstvenicima i industriji zbog svoje posebne kombinacije svojstava među kojima je i električna provodljivost, a znanstvenici su u razvoju novog betona vodili puno računa i o tome da se odbrani nanokarbonski materijal isplati proizvoditi na velikoj skali.

Dodavanjem samo 4 posto nanokarbonskog materijala u mješavinu cementa, znanstvenici su otkrili da mogu doseći takozvani “prag prožimanja”, točku na kojoj njihovi uzorci mogu prenositi struju koja omogućuje dodatni bonus stvaranjem Jouleovog učinka, odnosno generiranjem topline iz elektriciteta.

Vidi.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO