BH Telecom kao politički plijen za izvlačenje novca političkoj stranci

PRO Oglas

Veliki broj javnih firmi je pod direktnom kontrolom političkih stranaka na vlasti koje smatraju da su sa osvojenim mandatima na izborima osvojile i javne firme, pokazalo je istraživanje CCI-ja iz 2020. godine o utjecaju politike na zapošljavanje direktora i članova nadzornih odbora u javnim firmi i utjecaja političkih imenovanja na poslovanje javnih firmi.

Kako je priopćeno iz CCI-ja, istraživanje pokazuje da postoji direktna veza između političkog utjecaja na javnu firmu i njegovog poslovanja. Što je veći utjecaj politike na javnu firmu, njegov fokus djelovanja se odmiče od pružanja kvalitetne usluge građanima i ide ka ostvarivanju interesa stranke.

–Javne firme sa najvećim gubicima su upravo ona na koja vladajuće stranke gledaju kao na politički plijen. Takav je slučaj i u BH Telecomu u kojem je godišnja dobit u prethodnom desetljeću poslovanja pala za više od 60% (sa 128 milijuna KM na 51 milijun KM), a ukupna dugovanja se samo u jednoj godini poslovanja (2018. – 2019.) udvostručila i na kraju 2019. godine dosegla skoro 250 milijuna KM – navode iz CCI-a.

CCI zahtijeva da se konačno prekinu sve veze između politike i javnih firmi kako bi one ispunjavale zakonom definirane ciljeve, odnosno da bi se vratile u službu građana.

Uplitanje politike u rad javnih firmi nedvojbeno rezultira lošim poslovanjem javnih firmi te ih je zbog toga izuzetno važno osloboditi utjecaja politike. S tim u vezi, CCI najavljuje će u narednom periodu ponuditi preporuke za unapređenje poslovanja javnih firmi, sa fokusom na depolitizaciju rukovodećih kadrova, efikasnost, kontrolu i odgovornost za rezultate rada.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO