BiH BOT: Ne više mali, već veliki Izrael na Balkanu

PRO Oglas

U programu Radiotelevizije Herceg-Bosne gostovao je Dr. Boris Havel , hrvatski politolog, povjesničar, prevoditelj, stručnjak za Bliski Istok, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje diplomske i dodiplomske predmete o temama vezanima za Bliski istok i Izrael.

Prema g. Havelu Država Izrael je osobito zainteresirana za Hrvatsku, a time i za Hrvate u BiH zato što se R. Hrvatska zadnjih desetljeća pokazala kao dobar saveznik, te da Hrvati, Hrvatska i Hrvati u “Herceg Bosni” dijele mnoge zajedničke i interese i VRIJEDNOSTI SA IZRAELCIMA I ŽIDOVIMA u kojem kontekstu postoji prepoznavanje. Po g. Havelu pored zajedničkih interesa, postoji i niz ZAJEDNIČKIH VRIJEDNOSTI Hrvata i Židova koji se poklapaju što otvara beskonačan prostor za međusobnu suradnju.

Interesantno je kako je jedan hrvatski politolog, povjesničar i prevoditelj, stručnjak za Bliski Istok, upoznat s gospodarskom suradnjom i “izraelskim kapitalom” koji je “došao” u BiH, točnije u Mostar, pa citiram: “SJAJNA JE STVAR NAČIN NA KOJI JE IZRAELSKI KAPITAL DOŠAO U ALUMINIJ I PRETPOSTAVLJAM DA JE TO JEDAN MODEL KOJI ĆE PRIVUĆI DRUGE IZRAELSKE ULAGAČE, investitore, kako bi se oporavili na boljim gospodarskim odnosima i svakako će to doprinijeti boljim političkim odnosima, ali i na sigurnosnom području suradnja postoji ….”

O tom sjajnom načinu kako je “kapital” došao u Aluminijum dd Mostar pisao je Bot u više navrata, pisali su i neki mediji i portali, a dobro bi bilo opet ponoviti da je taj kapital koji je došao iz Izraela u Mostar iznosio cijelih 5.000,00 KM osnivačkog kapitala pri osnivanju Aluminijum Industries d.o.o Mostar , te ubrzo nakon njega još dodatnih 1.000,00 KM pri osnivanju M.T. Abraham d.o.o Mostar na čijem čelu je Amir Gross Kabiri koji je u posjed dijela Aluminijuma dd Mostar ušao u svojstvu najmoprimca.

Očigledno je da g. Havel prije svog gostovanja nije bio dobro upoznat sa stvarnim stanjem i činjenicama. Pitam se da li bi intelektualac kapaciteta i iskustva kao g. Havel iznio takvu tvrdnju i nazvao “SJAJNIM NAČINOM DOLASKA IZRAELSKOG KAPITALA” kada bi imao takav primjer u matičnoj domovini Hrvatskoj i da li bi se zdušno zalagao i hvalio takav model “investiranja” za privlačenje stranih investicija ILI JE TO SJAJNO SAMO ONDA KADA SU U PITANJU HRVATI IZ BIH, ZA KOJE SE ZDUŠNO ZALAŽE.

Od 5:10 – 5:50 minute

Ključni moment u emisiji je tvrdnja g. Borisa Havel koji je ponovio svoju ranije iznesenu tvrdnju da “SUNITI I ŠIJITI ZAJEDNO DJELUJU SAMO PROTIV IZRAELA I HRVATA U BIH” , TEORIJU O KOJOJ NI HRVATI U BOSNI I HERCEGOVINI DO DANAS POJMA NISU IMALI , a što je potvrdio i sam voditelj programa.

Vraćajući nas u prošlost u period 1993-1995, g.Havel je sebi dao za pravo da javno iznese tvrdnju da su u BiH suniti i šijiti, IAKO I SAM KAŽE DA TAKO NEŠTO NIJE ZABILJEŽENO vodili “džihad” protiv Hrvata u Hercegovini i Središnjoj Bosni, iako za ovu teoriju niti postoje dokazi niti ju je tko utvrdio iako je prošlo 30.godina, DA O ISTOME NE POSTOJE NITI ZNANJA NITI STUDIJE POSEBNO NA RAZINI EU je opet sam potvrdio. BILO JE SAMO VAŽNO DA GLEDATELJI ČUJU !

Od 15:20 – 17:50 minute

Bot će se zadržati na ovoj gostovoj “nedokazanoj teoriji” o kojoj su očigledno upoznati neki usko interesni krugovi i koja teorija je iznesena bosanskohercegovačkoj javnosti, ali sigurna sam ne iz dobrih ciljeva i istinskog pomirenja i suživota u BiH, a najmanje u interesu Hrvata koji žive u BiH. Mislim da je svaki gledatelj trebao sam sebi postaviti osnovno pitanje, kako to da sunitima i šijtima i nadalje SMETAJU SAMO HRVATI IZ BIH, A NE ONI KOJI SU U R. HRVATSKOJ.

Zašto je još ova “najnovija, nezabilježena i nedokazana” teorija bitna Bot-u?!

Na žalost, svi znamo da je Mostar nekad kozmopolitski grad danas i poslije 30 godina još uvijek podijeljen grad s nevidljivim granicama, grad u kojem mostovi umjesto da spajaju, razdvajaju ljude. Mostar je grad u kojem danas živi 48 % Hrvata i 44 % Bošnjaka, kao i nekoliko tisuća Srba i ostalih.

Upravo u takav grad, pored niza drugih gradova u kojima nema tako jasnih podjela, kako u samoj BiH tako i u regiji , u 2020.g pojavio se izraelski pionir, “sjajni investitor” i “uspješan model”, Amir Gross Kabiri s njegovom tzv. MT ABRAHAM Grupacijom iz Izraela. Kako je sam rekao: “Moj primarni cilj je da imam stabilnost, stabilnost za ovu zemlju, za ljude koji rade u MOJOJ FABRICI i za moj biznis. To je moj glavni cilj.”

Je li to Kabiri prvenstveno došao sa zadatkom da rješava sigurnosna pitanja u BiH?!

od 4:40 – 4:57 minute

Navikli smo već mi od Kabirija da i nešto što nije njegovo vlasništvo, njegova tradicija i njegov uspjeh on “hladno” prisvaja i predstavlja svojim. Navikli smo od Kabirija, gosta, da ulazi u polja za koja nije ni ovlašten ni kapacitiran da ih uopće spominje, a kamo li da se njima bavi i djeluje.

Bot će ovaj put ponovno podsjetiti da je pored najma dijela tvornice Aluminij dd Mostar Kabiri veliki ljubitelj umjetnina koji je u maju 2022.g otvorio jednu, kako kažu, od najznačajnijih umjetničkih galerija na Balkanu pod nazivom “The Hub of Fine Arts” /Op. Bota Galerija Aluminijum/ čija su izložena djela iz kolekcije MT Abraham fondacije iz Izraela procijenjena na tržišnu vrijednost od 300 milijuna KM ili kako je rekao prilikom gostovanja za Bloomberg Adria, 200 mil. USD.

https://bljesak.info/kultura/slikarstvo/svecano-otvoren-the-hub-of-fine-arts-u-mostaru/384016

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivosti/izraelski-biznismen-kabiri-proslavio-rodjendan-i-pokazao-dio-luksuzne-proslave-u-mostaru/220830095

https://dnevni.ba/mostar/covic-i-kabiri-u-mostaru-otvorili-galeriju-vrijednu-300-milijuna-maraka/

od 0:50 minute- https://fb.watch/kBKbUPsBJq/

Ako znamo da u Mostaru i nadalje žive Bošnjaci u velikom procentu, ako nam je Dr. Boris Havel dao do znanja da “suniti i šijiti zajedno djeluju samo protiv IZRAELA I HRVATA U BIH, ako prema nedavnom pisanju ISRAEL HAYOM-a je SDA većinska islamističko-nacionalistička partija koja je bliska “muslimanskom bratstvu”, da je Grad Mostar jedan od simbola krvavog SEKTAŠKOG RATA /Op. Bota -sektaši su SVI/ kako je moguće da neko s takvim saznanjima, u takvim uvjetima kao državljanin Izraela, Židov, od svih gradova na svijetu, pa i na samom Balkanu upravo izabere Mostar i na sve u njega donese “obiteljsko” nasljedstvo” umjetničku kolekciju vrijednosti od 300 milijuna KM.

https://www-israelhayom-co-il.translate.goog/news/world-news/europe/article/14001976?_x_tr_sl=iw&_x_tr_tl=bs&_x_tr_hl=bs&_x_tr_pto=sc&_x_tr_hist=true&fbclid=IwAR065bcMR8uZfiRPlJjstQ8lgKykNcDjtWjpa1ZCFDs3a2d9N3J_sQEAEzs

https://www-israelhayom-co-il.translate.goog/news/world-news/europe/article/13995472?_x_tr_sl=iw&_x_tr_tl=bs&_x_tr_hl=bs&_x_tr_pto=sc&_x_tr_hist=true

Čemu toliki interes Države Izrael i Kabirija koji putem Privredne Komore na čijem je čelu iskazuje interesiranje za nova “investiranja” u BiH, sada i u biomedicinu, veoma inovativnu agrikulturu koja nam, po njihovom treba, cyber sigurnost, druge platforme sigurnosti i naravno njihov rad na razvoju mlade /BiH/ generacije koja ima mnogo znanja o IT-ju i tehnologiji, čemu njihova pomoć da dostignu novi nivo.

Amir Gross Kabiri o daljnjim “sjajnim” investicijama …

od 2:50 – 3:12 minute

Kako je uopće moguće da se jedan državljanin Izraela, Židov može osjećati sigurnim krećući se i radeći u Gradu Mostaru nakon gostovanja Dr. Borisa Havel?!

Zar se ne boji stanovati u dijelu grada s bošnjačkom većinom u kojem mu možda “suniti i šijiti”o glavi rade, u dijelu grada u kojem je dominantna većinska islamističko-nacionalistička stranka? U gradu po kojem hodaju razni sektaši?

Kakve je to dodatne vrijednosti sa sobom donio Kabiri?

Kakve to dodatne vrijednosti, a koje mi nemamo, nam još mogu donijeti gosti iz Izraela s Kabirijem na čelu?

Boji li se Kabirijeva “balerina”? Svi se kolektivno trebamo pitati!

HOĆE LI ZAPADNA HERCEGOVINA POSTATI PALESTINA?

SVIMA NAMA NAPRAVITI ĆE PROBLEM – ONDA ĆE PONUDITI RJEŠENJE KOJE ĆE BITI DOBRO ZA NJIH, ALI NE ZA NAS – SAMO SE BOJIM DA CIJENA KOJU ĆEMO MOŽDA PLATITI NE BUDE PREVISOKA – KRAJNJE VRIJEME JE DA SE PROBUDIMO

Vaš BiH BOT

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO