BIH PRAVOSUĐE – Sudac Mato Kulaš s Nešićem i Jerinićem ponosno pjeva srpske nacionalističke pjesme

PRO Oglas

Predsjednik Okružnog privrednog suda u Doboju Mato Kulaš, bio je jedan od uzvanika na jednoj kafanskoj proslavi u društvu Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH i Borisa Jerinića, gradonačelnika Doboja.

Kako se vidi iz snimka koji je dobio Raport, sudac Kulaš dobro se zabavljao na fešti koja je osim dobrog raspoloženja obilovala “ićem i pićem”, a nije nedostajalo ni nacionalističkih pjesama.

I dok za Nešića, od ranije poznatog ljubitelja kafana i nacionalističke retorike i ne iznenađuje što je predvodio svaku pjesmu, izvor Raporta tvrdi da je sudac Kulaš iznenadio poznavanjem repertoara srpskih nacionalističkih pjesama koji je ‘konzumiran’ tijekom proslave.

Naime, sugovornik koji je želio ostati anoniman kaže da je sudac Kulaš po nacionalnosti Hrvat iz Usore, pa je svima bilo čudno da se pokazao kao vrsni poznavatelj srpskih nacionalnih i nacionalističkih pjesama.

Da naš izvor govori istinu, potvrđuje i snimka na kojem sudac Kulaš, sav ozaren i u vidno dobrom raspoloženju pjeva stihove pjesme “Veseli se srpski rode”, a kako se čuje na snimku stihove “Ovdje su grobovi slavnih predaka što obraniše svetu vjeru od Turaka. A, ti veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode, i zbog slavnih Nemanjića, Obilića, Petrovića, i zbog slavne Gračanice, Studenice, Ravanice, nek’ se srpski …”, itekako zna i sudac Kulaš.

No, još je čudnije šta predsjednik jednog suda radi u društvu političara u kafani u sitne sate kada je nastao snimak i što je to što povezuje Kulaša s Nešićem i Jerinićem?

To je posebno diskutabilno i u kontekstu toga što je Mato Kulaš, predsjednik Okružnog privrednog suda u Doboju nedavno odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, sankcioniran smanjenjem plaće od 15 posto na šest mjeseci zbog više disciplinskih prekršaja.

Prema tužbi disciplinskog tužitelja, Kulaš, koji je u ožujku ove godine imenovan za predsjednika Okružnog privrednog suda u Doboju, a prije toga je u tom sudu bio sudac, pet predmeta je prikazao završenim u CMS-u, iako je bio svjestan da odluke nisu izrađene. Kako se navodilo u tužbi, Kulaš je u četiri predmeta propustio rok za dostavljanje odgovora na žalbu, te donosio odluke kojima je uporno i neopravdano kršio pravila postupka.

S obzirom na to da VSTV očigledno štiti i nositelje pravosudnih funkcija usprkos prekršajima koje čine, jer odluke o njihovom kažnjavanju uglavnom objavljuje anonimizirano, što znači da im ne objavljuje ime i prezime, još više zabrinjava što se ne objavljuju detalji o šteti koje su suci, u ovom slučaju Kulaš, nanijeli svojim postupcima u tim predmetima.

Iako Zakon o VSTV-u kaže da suci moraju biti ‘lica koja se odlikuju profesionalnom nepristrasnošću i visokim moralnim kvalitetima’ kažnjeni Kulaš koji pjeva nacionalističke pjesme u društvu političara sigurno ne zadovoljava ove kriterije.

Doduše, kako se može vidjeti iz jednog Kulaševog odgovora na Facebooku na čestitku prije tri godine povodom desete godišnjice njegovog rada u pravosuđu, njegova želja je ulazak u politiku ili u privatni biznis.

“Da mi je još bar 10 godina, pa bi u politiku i privatni biznis”, napisao je prije tri godine Mato Kulaš, aktualni predsjedndik Okružnog privrednog suda u Doboju. A je li možda već počeo neke pregovore o tome s Nešićem koji je i predsjednik DNS-a ili s Jerinićem koji je kadar SNSD-a možda čujemo uskoro.

Do tada, imamo priliku još jednom poslušati kako sudac Kulaš u kafani pjeva nacionalističke pjesme.

Raport.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO