Bivšem direktoru UIO BiH Kemalu Čauševiću potvrđeno pet i po godina zatvora

PRO Oglas

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević osuđen je na pet i po godina zatvora drugostupanjskom presudom Apelacijskog vijeća Suda BiH.

Potvrđena je presuda prema kojoj se Čauševiću izriče pet i po godina zatvora te mu se oduzima 1,7 milijuna vrijedna imovina. Oslobođen je optužbi za pranje para.

Izricanje drugostupanjske presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužiteljstvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina.

On je prvostupanjskom presudom osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca u svibnju, a Apelicijsko vijeće Suda BiH u listopadu 2022. godine je ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protupravno pribavljena imovinska korist.

Kazna mu je tada smanjena sa devet na pet i po godina zatvora.

U prvostupanjskoj presudi navedeno je da je Čaušević u svibnju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, kojima je obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenja i priznavanja faktura sa netočnim podacima, tražeći protuuslugu od 1.000 KM po uvezenom kamionu.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do veljače 2011. primio iznos ne manji od 1,7 milijuna KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivice sklopljenim sa Tužiteljstvom.

Podsjećamo, Čaušević je uhićen u lipnju 2014. godine zajedno sa još 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhićenima su bili i uposlenici UIO, kao i uposlenici carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

Suđenje je počelo 2017. godine.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk