Bivšem direktoru UIO BiH Kemalu Čauševiću potvrđeno pet i po godina zatvora

PRO Oglas

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević osuđen je na pet i po godina zatvora drugostupanjskom presudom Apelacijskog vijeća Suda BiH.

Potvrđena je presuda prema kojoj se Čauševiću izriče pet i po godina zatvora te mu se oduzima 1,7 milijuna vrijedna imovina. Oslobođen je optužbi za pranje para.

Izricanje drugostupanjske presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužiteljstvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina.

On je prvostupanjskom presudom osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca u svibnju, a Apelicijsko vijeće Suda BiH u listopadu 2022. godine je ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protupravno pribavljena imovinska korist.

Kazna mu je tada smanjena sa devet na pet i po godina zatvora.

U prvostupanjskoj presudi navedeno je da je Čaušević u svibnju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, kojima je obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenja i priznavanja faktura sa netočnim podacima, tražeći protuuslugu od 1.000 KM po uvezenom kamionu.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do veljače 2011. primio iznos ne manji od 1,7 milijuna KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivice sklopljenim sa Tužiteljstvom.

Podsjećamo, Čaušević je uhićen u lipnju 2014. godine zajedno sa još 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhićenima su bili i uposlenici UIO, kao i uposlenici carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

Suđenje je počelo 2017. godine.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO