Bivši gradonačelnik Sarajeva i aktualni ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka i službeno je uhićen

PRO Oglas

Aktualni ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka (SDA) i službeno je uhićen zbog sumnje u zloupotrebe položaja u vrijeme dok je bio gradonačelnik Sarajeva (2016. – 2020.).

Tijekom dana službenici MUP-a Kantona Sarajevo, po nadzorom Tužiteljstva KS, izvršili su brojne pretrese na više lokacija u općinama Stari Grad, Centar i Vogošća.

Skaka je nakon toga priveden u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo gdje je dao izjavu nakon čega je uhićen. On će u propisanom roku biti prebačen u prostorije Županijskog tužiteljstva.

Akcija “Vizionar” se sprovodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog – zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela privedeno je više osoba u službene policijske prostorije.

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

Tu su brojne afere koje se vežu za njegovo ime i sumnje u namještene natječaja prilikom organizacije EYOF-a, izgradnje javne rasvjete do Skakine vikendice u Trnovu, nezakonitog zapošljavanja, projekat dopremanja bolida formule E pokaznog vozila…

U izvještaju koji je u travnju prošle godine podnijela gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić o radu prethodne gradske uprave koju je vodio Abdulah Skaka su, prema mišljenju inspektora, utvrđene nezakonitosti i kriminalne radnje prethodne gradske administracije.

Klix.ba

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk