Bivši predsjednik Federacije Živko Budimir tuži državu i entitet zbog uhićenja i pritvora

PRO Oglas

Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije, podnio je Državnom sudu tužbu protiv države i entiteta radi naknade štete zbog neosnovanog uhićenja i jednomjesečnog pritvora tijekom 2013. godine.

U tužbi, u čije detalje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, navodi se da je Budimir podnosi radi “naknade štete zbog pretrpljenih duševnih bolova usljed povrede ugleda, časti, prava osobnosti i neosnovanog uhićenja i neosnovanog jednomjesečnog pritvora, te umanjenja životne aktivnosti” u iznosu od 277.000 tisuća maraka.

Kako stoji u tužbi, Budimira su krajem travnja 2013. godine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uhitili.

“Tužitelj je uhićen pod optužbom za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi iz krivičnog zakona Federacije”, navodi se u tužbi u kojoj se dodaje da je Sud BiH Budimiru odredio jednomjesečni pritvor.

Budimirov pravni zastupnik Ragib Hadžić kaže za BIRN BiH da je u ožujku ove godine podnio tužbu i da je do sada dobio odgovor od tužene Federacije ali još uvijek ne od države BiH.

“Zbog toga se i ne može zakazati ročište”, govori Hadžić.

Iz Suda BiH su za BIRN BiH potvrdili da su zaprimili tužbu Budimira u travnju i da će termin ročišta biti naknadno objavljen.

U tužbi se poziva na odluku Ustavnog suda iz 2013. godine kojom je ovaj Sud zaključio da postoji povreda prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kada je Sud BiH odredio pritvor kada za to nije bio ispunjen osnovni zakonski uvijet, postojanje osnovane sumnje da je Budimir počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Budimiru se naknadno sudilo pred Općinskim sudom u Sarajevu po optužnici Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu. On je 2019. godine oslobođen svih optužbi, navodi se u tužbi. BIRN BiH nije izvještavao sa ovog postupka.

Detektor.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO