Bjeloruski autoritarni šef Aleksandar Lukašenko dopustio vojsci da puca na građane: Ako nekog ubiju, ne odgovaraju

PRO Oglas

Bjeloruski autoritarni šef Aleksandar Lukašenko, čiji izborni legitimitet ne priznaje EU, dopustio je vojsci da, bez odgovornosti, puca na građane.

Naime, prema novoj verziji Zakona o oružanim snagama, bjeloruske sigurnosne snage mogu upotrijebiti fizičku silu i oružje protiv građana, a u slučaju njihove ozljede ili smrti ne odgovaraju, navodi bjeloruska nevladina organizacija Bjeloruski Gajun, a prenosi Deutsche Welle.

Neki bjeloruski neovisni mediji napominju da Lukašenkove snage imaju pravo otvoriti vatru po prosvjednicima bez upozorenja.

Podsjetimo, u Bjelorusiji su česti prosvjedi protiv autoritarnog režima Lukašenka ili protiv rata u Ukrajini te se vlast pribojava “bjeloruskog Majdana”.

Aleksandar Lukašenko najvjerniji je Putinov saveznik, Moskva ima potpunu kontrolu nad Bjelorusijom, a njezini časnici uključeni su u rad bjeloruske vojske, ruski obavještajci FSB-a i GRU vode tamošnji KGB i vojnu obavještajnu službu, pa čak i ruski novinari rade na bjeloruskim televizijama.

Aktivisti Gajuna navode da je Putinov vazal Lukašenko naredio promjene Zakona o oružanim snagama, prema kojima vojne osobe imaju pravo koristiti tjelesnu silu i oružje protiv prosvjednika.

U slučaju ranjavanja ili smrti građanina odmah se obavještavaju tužitelj i istražni organ, ali pripadnik vojske ne odgovara za eventualnu smrt ili ranjavanje ako se dogodilo, kako kažu, “u skladu sa zahtjevima vojnih propisa” i “ponašanja u ekstremnim situacijama”.

Deutsche Welle navodi kako je vojska i policija već koristila oružje na prosvjedima te je ubijeno i ranjeno nekoliko ljudi. Veći su odjek, ističe DW, imala ubojstva Romana Bondarenka, koji je umro nakon dugotrajnog premlaćivanja snaga sigurnosti, te Aleksandra Tarajkovskog i Genadija Šutova koji su ustrijeljeni tijekom mirnih prosvjeda u Minsku i Brestu.

Bizarno je da su vlasti podigle kaznenu prijavu protiv pokojnog Šutova jer je “ugrozio život pripadnika policije”, a Šutovljev prijatelj Aleksandar Kordjukov osuđen je na deset godina zatvora jer je, tvrde, “pomagao Šutovu”.

Prema navodima nevladine udruge Vjasna (Vesna), trenutačno je u bjeloruskim zatvorima 1413 političkih uznika.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO