BMW uveo pretplatu na grijače sjedišta u automobilu

PRO Oglas

Njemački proizvođač automobila BMW uveo je u nekim zemljama pretplatu na grijače sjedišta u svojim automobilima.

Mjesečna pretplata za grijanje prednjih sjedišta na BMW-ovim automobilima košta otprilike 18 dolara mjesečno, s opcijama pretplate na godinu dana (180 dolara), tri godine (300 dolara) ili plaćanje “neograničenog pristupa” za 415 dolara.

Nije jasno kada je tačno američki automobilski gigant počeo nuditi funkciju grijača sjedišta kao pretplatu. Ipak, primijećeno je da je pretplata na ovu funkciju dostupna u Južnoj Koreji. Pored nje, prenosi se da je pretplata na grijače sjedišta dostupna i u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije, Njemačkoj, Novom Zelandu i Južnoafričkoj Republici, dok ta opcija još ne postoji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Još 2020. godine BMW je najavio da će operativni sistem njihovih automobila omogućiti mikrotransakcije na funkcijama poput automatskih dugih svjetala, prilagodljivog tempomata itd. Tada su kupci takav potez njemačke kompanije osudili nazvavši ga pohlepnim i izrabljivačkim.

Naravno da su proizvođači automobila kupcima uvijek naplaćivali više novca za dodatnu opremu i vrhunske funkcije, ali dinamika je dosta drugačija kada je riječ o softveru, a ne o hardveru.

U slučaju grijača sjedišta, vlasnici određenog BMW-a već mogu imati ugrađene grijače u sjedišta, ali BMW je jednostavno postavio softversku blokadu na njihovu funkcionalnost, te kupci putem pretplate mogu platiti BMW-u da omogući ovu funkciju.

Pored grijača sjedišta, BMW nudi i funkciju grijača volana, koja košta 12 dolara mjesečno, snimanje vožnje po cijeni od 235 dolara za “neograničeno” korištenje i IconicSounds Sport paket”, koji omogućava sportski zvuk automobila za jednokratnu naknadu od 117 dolara.

Bajtbox.com

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO