Borite se s nesanicom? Ove prirodne napitke liječnici savjetuju prije spavanja

PRO Oglas

Napitci koji sadrže kofein i velike količine šećera mogu, pogotovo ako se piju netom prije spavanja, uzrokovati nesanicu, a manjak sna usko je povezan s debljanjem i pojačanom žudnjom za hranom, hormonalnim promjenama, lošim raspoloženjem te porastom razine šećera u krvi.

Za razliku od spomenutih napitaka koji se nikako ne preporučuju prije spavanja, postoje i pića koja imaju potpuno suprotan učinak pa osim što mogu poboljšavaju san jačaju i mišiće, reguliraju razinu šećera u krvi, te ubrzavaju sagorijevanje masnoća u tijelu.

1. Zlato mlijeko

Čim ga okusite, osjetiti ćete kako zlatno mlijeko smiruje um i tijelo i ‘poziva’ na opuštanje – rekla je neurologinja dr. Kulreet Chaudhary za Mind Body Green.

2. Čaj od kamilice

Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima, a Winter i Chaudhary ga preporučuju jer sadrži apigenin, kristalni biljni fitonutrijentni spoj koji se veže na receptore mozga i pomaže da se opustimo. Istraživanja su potvrdila da kamilica pomaže u spavanju, a ima i analgetska svojstva.

3. Čaj od žižule (kineske datulje)

Žižula je već dugo cijenjena zbog sposobnosti da ublaži stres, poboljša kvalitetu sna i općenito pomaže zdravlju organizma, a liječnik integrativne medicine dr. Robert Rountree kaže da je kod te voćke izvrsno što je nježna i neće vas onesvijestiti, niti će sutradan uzrokovati jutarnji mamurluk-

Zbog tih je svojstava žižula glavni sastojak mnogih prirodnih lijekova za spavanje i smirenje – rekao je Rountree.

4. Čaj od ashwagandhe

Ako vam stres remeti spavanje, pokušajte se opustiti s ovom popularnom Indijskom adaptogenom biljkom koja je na Azijskom kontinentu poznata već stoljećima.

Između ostalog, ashwagandha sadrži acid-stearic-glikozide i druge spojeve koji na organizam djeluju smirujuće – kaže Stephenson, dodajući da je ashwagandha tradicionalni lijek u ayurvedskoj medicini, odličan za mnogo toga, pa i ublažavanje stresa.

5. Čaj od Valerijane

Čaj od valerijane još je jedan popularan napitak za smirenje, a Stephenson kaže da valepotrijati i seskviterpeni koje sadrži djeluju kao prirodni sedativi.

6. Sok od višnje

Winter prije spavanja preporučuje i sok od višnje koja ima snažna protuupalna svojstva. – Kad se pije prije spavanja, ovaj sok dokazano poboljšava i trajanje i kvalitetu sna kod muškaraca i kod žena – rekla je.

Večernji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO