BRAVO!!! Dogovor je brzo pao – Uhljebe treba namiriti, računi EP HZHB uskoro postaju veći!

PRO Oglas

Elektroprivreda BiH odgovorila je Elektroprivredi HZHB da ne mogu udovoljiti njihovom zahtjevu o zabrani izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna poduzeća s ciljem, kako navode, osiguranja potpunog opskrbljivanja na području Federacije BiH.

“Obraćanje Elektroprivrede HZHB Vladi FBiH zbog nedostatka električne energije i upitnosti opskrbljivanja kupaca, i prijedloga zabrane izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna poduzeća s ciljem, kako navode, osiguranju potpunog opskrbljivanja na području FBiH, pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio krajem prošle godine o ograničavanju povećanja cijene električne energije na 20 posto za kupce u okviru tržišnog opskrbljivanja”, navodi se u priopćenju.

Dalje se navodi da, nažalost, upozorenja Elektroprivrede BiH prezentirana uoči odlučivanja Parlamenta FBiH da su realne posljedice ovakve odluke urušavanje elektroenergetskog sustavu u Federaciji BiH i dovođenje obje elektroprivredne kompanije u izuzetno tešku situaciju, što potvrđuju konkretni problemi sa kojima je sada suočena Elektroprivreda HZHB, nisu prihvaćena.

“Svjesna rizika koji donosi odluka o ograničavanju cijena električne energije za tržišne kupce, Elektroprivreda BiH je blagovremeno poduzela sve neophodne mjere kako bi krizne situacije koje mogu ugroziti stabilnu proizvodnju i opskrbljivanja kupaca bile izbjegnute.

Zahvaljujući poduzetima aktivnostima, Elektroprivreda BiH osigurati će dovoljne količine električne energije za sve svoje kupce u predstojećem, posebno zimskom periodu, u kojem se zbog trenutne situacije na svjetskoj energetskoj sceni, može očekivati znatno povećanje potrošnje”, navodi se.

Nakon provedene analize mogućnosti Elektroprivrede BiH za isporuku energije sa snagom u bandu od 30 MWh/h za period 1. kolovoza – 30. rujna 2022. godine, utvrđeno je da se zahtjevu Elektroprivrede HZHB nažalost ne može udovoljiti zbog sljedećih razloga:

-Elektroprivreda BiH je trenutno u periodu ograničene rezerve u proizvodnim kapacitetima sa jednim termoblokom snage 100 MW u rezervi. U ovakvim okolnostima, u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu, do uključenja u pogon bloka u rezervi i nadomještanja proizvodnje, Elektroprivreda BiH je primorana da nedostalu električnu energiju nabavlja na tržištu po ekstremno visokim cijenama, koje za havarijsku energiju u dnevnim satima trenutno iznose 600 Eura po MWh.

-Elektroprivreda BiH će u periodu kolovoz-rujan proizvodni proces provoditi u izuzetno složenom režimu zbog okončanja remonta pojedinih blokova i potrebe njihove stabilizacije u radu, te početka remonta drugih termopostrojenja.

-Zbog visokih temperatura Elektroprivreda BiH provodi program proizvodnje sa pogonom termoblokova ispod maksimalne snage, kako bi operativna rezerva (snaga u rotaciji ) bila povećana.

-U periodu kolovoz-rujan ograničenja po vodnim dozvolama hidroelektrana su veoma stroga. Otežavajuća okolnost je činjenice da je zbog loše hidrološke situacije jablanička akumulacija oko jedan metar niža od planirane.

“Uz sve navedeno, strateški cilj Elektrorpivrede BiH je konsolidacija uglja po svim asortimanima za osiguranje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen nesmetani rad termopostrojenja i uredno i stabilno snabdijevanje kupaca u predstojećoj zimskoj sezoni”, zaključeno je.

Klix.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO