Britanci testirali novo revolucionarno oružje s “vrhunskom preciznošću”, a trošak korištenja kao da ga i nema!

PRO Oglas

Vojska Ujedinjenog Kraljevstva izvela je prvo testiranje lasera velike snage protiv zračnih ciljeva oružjem koje koristi “intenzivni snop svjetlosti” za uništavanje dronova, piše Sky News.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da najnovije ispitivanje sustava DragonFire označava “velik korak prema stvarnoj uporabi ove tehnologije”. DragonFire je oružje koje može presresti bilo koju vidljivu metu brzinom svjetlosti, priopćili su.

Ministarstvo je dodalo da je to oružje s “vrhunskom preciznošću” koje koristi “intenzivan snop svjetlosti za probijanje kroz metu, što dovodi do strukturalnog kvara ili uništavanja mete”.

Laser je prvi put ispaljen na zračne mete tijekom ispitivanja na poligonu Hebridi u sjeverozapadnoj Škotskoj, a DragonFire je uspio uništiti nadolazeće dronove s nekoliko milja udaljenih položaja.

Nadaju se da bi oružje moglo smanjiti oslanjanje Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva na skupo streljivo s obzirom na to da je korištenje nove tehnologije znatno jeftinije čak i pri većoj potrošnji. I kopnena vojska i Kraljevska mornarica razmatraju korištenje ove tehnologije kao dijela svojih budućih sposobnosti protuzračne obrane.

Ministarstvo obrane nedavno je objavilo svoju namjeru financiranja programa vrijednog više milijuna funti za prijenos tehnologije iz istraživačkog okruženja na bojno polje.

“Ova vrsta vrhunskog oružja ima potencijal revolucionarizirati vojni prostor smanjujući oslanjanje na skupo streljivo, a istovremeno smanjuje rizik od kolateralne štete”, izjavio je ministar obrane Grant Shapps.

“Ulaganja s industrijskim partnerima u napredne tehnologije kao što je DragonFire ključna su u svijetu velikih sukoba pomažući nam da održimo prednost u borbi i zaštitimo naciju”, rekao je ministar obrane.

Shimon Fhima, direktor strateških programa u ministarstvu obrane, rekao je: “U svijetu prijetnji koje se razvijaju naš fokus mora biti na osposobljavanju vojske te ćemo nastojati ubrzati sljedeće faze aktivnosti.”

Razvoj DragonFirea vodi Laboratorij za obrambenu znanost i tehnologiju (Dstl) u ime ministarstva obrane i u suradnji sa svojim industrijskim partnerima MBDA, Leonardo i QinetiQ.

Novi sustav naoružanja rezultat je zajedničkog ulaganja ministarstva obrane i industrijskih partnera u vrijednosti od 100 milijuna funti.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk