ČEGA SE BOJIŠ PROFITERU? – Opozicija u RS-u predala zahtjev za ponovo brojanje glasova, Dodik se smije i tome protivi

PRO Oglas

Opozicijske političke stranke iz Republike Srpske danas su u sjedištu Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu predale zahtjev da se ponovo izbroje glasovi kandidata za predsjednika RS-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a kao jedne od opozicijskih stranaka, obrazložio je zašto je podnijet zahtjev da se ponovo izbroje glasovi, odnosno zašto se smatra da je oštećena kandidatkinja opozicije Jelena Trivić (PDP), a u korist kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

“Predali smo zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova, jer smo utvrdili stotine nepravilnosti. Više od 65.000 glasova je kontaminirano. Skoro 35.000 glasova je nevažećih. Ogromna je razlika u korist Dodika u Doboju i Zvorniku. To je razlika u 20.000 glasova, što je suprotno od podataka koje smo dobivali sa terena. Nepoznati kandidati su dobivali po 150 glasova, a kandidat opozicije je dobivao nula glasova”, tvrdi Borenović.

Kako je kazao, ponovo se moraju otvoriti biračke kutije kako bi se utvrdilo što se u njima nalazi.

“Moramo utvrditi istinu. Obaveza ne samo nas, medija i građana, već i CIK-a, koji bi trebao na bazi svih dokumenata, kao i na bazi službene dužnosti, jeste da se otvore kutije i da se utvrdi što se doista u njima nalazi”, poručio je.

Naglasio je da opozicijske stranke neće odustati dok se “ne utvrdi istina i pravda”.

“To je moguće otvaranjem svih kutija sa svih 2.000 biračkih mjesta. Nije utvrđen niti jedan primjer da je kandidat vladajuće koalicije oštećen. To nije tajna i to je potpuno jasno. Dobili smo to da će naš zahtjev biti uvažen i biti protokoliran”, dodaje predsjednik PDP-a.

Jelena Trivić je istakla zašto smatra da se na Općim izborima u RS-u dogodila izborna krađa.

“Proces brojanja tijekom noći je bio ravan ratnom stanju. Samo na jednoj videosnimci vidi se kako batinaši upadaju i napadaju promatrača koji se nije povukao. Sad mi trebamo to priznati i do kraja ćemo istjerati ovaj proces. Ovo ne radimo zbog sebe, već zbog građana. Pogledajte priopćenje CIK-a u 1:30 sati u izbornoj noći. Rezultati nisu bili jasni, jer ne dobivamo dovoljno ažurne podatke sa biračkih mjesta – to je CIK rekao. Proces brojanja je bio obustavljen, jer je netko dobio naredbu da krade”, kazala je.

Tirivć je kao konačni cilj navela to da se ponovo izbori za predsjednika RS-a. Govoreći o prosvjedu opozicije zbog sumnji u izborni proces, a koji je najavljen za 6. listopad, izjavila je da to nije nikakva obojena revolucija, kako to predstavljaju vladajući.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji je bio kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, također je istakao da postoje osnovane sumnje da se dogodila izborna krađa. Izdvojio je Doboj kao jasan primjer za to.

Vladajući u RS-u su u međuvremenu poručili da im nije prihvatljivo da se ponovo broje glasovi za entitetskog predsjednika, jer smatraju da tijekom izbornog procesa nije bilo značajnijih nepravilnosti.

Vladajuća koalicija u RS-u protiv ponavljanja izbora za predsjednika entiteta

Milorad Dodik, koji vodi u utrci za predsjednika Republike Srpske kazao je danas da će poštovati zakon i da traže apsolutno poštovanje odredbi zakona vezano za zahtjeve sa novim brojanjem

“Veoma je važno da svi poštuju zakon. Mi ćemo poštovati zakon, apsolutno poštovanje odredbi zakona za novo brojanje, sve mora biti u skladu sa zakonom”, kazao je Dodik o eventualnom brojanju.

Istakao je da je broj nevažećih praznih listića za predsjednika RS-a oko 19.000, a iz drugih razloga oko 14.000 i da je time eliminiran i taj uvjet za razgovor o poništavanju izbora.

“Poništavanje izbora je nerealan zahtjev jer se moralo održati u skladu sa zakonom što podrazumijeva nove kandidature i kampanje što je nerealno”, rekao je Dodik.

Poručio je i da je zahtjevan koalicijskim partnerima jer zbroj glasova koje su dobili on i Željka Cvijanović odgovara zbroju glasova koje su dobile stranke.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO