Čelnik bosanskih Srba opet laprda gluposti o odcjepljenju od BiH ako ovo, ako ono….

PRO Oglas

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovio je da će se taj entitet odcijepiti od BiH ako visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona te najavio susret s vodećim bošnjačkim i hrvatskim strankama kako bi se o tome pokušao postići dogovor.

Schmidt, koji je na čelu međunarodne uprave u BiH, najavio je sredinom prosinca da će intervenirati u izborno zakonodavstvo zemlje kako bi se zajamčila transparentnost izbornog procesa u slučaju da se domaći političari ne usuglase oko toga pitanja. U izjavi za lokalne medije dodao je da se ovoga tjedna očekuju razgovori čelnika stranaka na vlasti oko niza reformi te nazvao taj sastanak danom D.

“Bit će dan D. Ako se netko usudi prijeći granice i realizirati scenarij po kojemu se otvara prostor da on nešto nametne. Ako nastave s rasturanjem Daytona, dobit će samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju”, rekao je Dodik medijima u Banjoj Luci.

On je ranije u više navrata prijetio odcjepljenjem Republike Srpske u slučaju da Schmidt, čiji autoritet osporava, nametne neki od zakona. Izmjena Izbornog zakona s tehničkim poboljšanjima jedan je od uvjeta Europske komisije kako bi Europskom vijeću do ožujka preporučila bezuvjetno otvaranje pregovora o članstvu s BiH.

Dodik je optužio bošnjačke stranke da se servilno ponašaju prema strancima i da su one zapravo najveći problem što nema dogovora o reformama.

“Politički Bošnjaci nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide naprijed”, rekao je Dodik.

Uz izmjene Izbornog zakona, Europska komisija je domaće političare izvijestila kako trebaju reformirati Zakon o zabrani financiranja terorizma i pranja novca, Zakon o sudovima BiH i Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Najveći prijepori su oko izmjena Izbornog zakona, a hrvatska strana u BiH očekuje da se tim izmjenama zajamči legitimno političko predstavljanje, odnosno spriječi mogućnost preglasavanja tog naroda prilikom izbora člana Predsjedništva BiH. Glasovima dominantno bošnjačkih birača u četiri navrata je u državni vrh biran Željko Komšić, čiji legitimitet hrvatske stranke osporavaju.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk