Čelnik bosanskih Srba opet unosi nemir i laprda gluposti – Iduće godine RS ide ka putu nezavisnosti!

PRO Oglas

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovio je danas na tiskovnoj konferenciji u Banjoj Luci ranije stavove da ovaj entitet neće pristati na prijenos nadležnosti na državni nivo, kao ni na Zakon o državnoj imovini BiH.

“Republika Srpska je spremna da u vezi s imovinom, koja je za nas crvena linija, krene ka putu nezavisnosti. Nećemo dozvoliti bilo kakve aktivnosti protiv RS-a, a sve što smo do sada uspjeli jeste zahvaljujući jakom timu, koji bez oklijevanja radi u interesu RS-a i njenih stanovnika”, napisao je Dodik na Twitteru.

Dodik je dodao da će RS uspješno odgovoriti na sve izazove, uključujući i negativne utjecaje stranog faktora.

“Aktualna vlast uspješno je upravljala RS-om u kriznim vremenima, što će biti nastavljeno. To pokazuje sposobnost vlasti i Vlade, koja je uspješno radila u prošloj godini i nastavit će da radi. Pojačano ćemo raditi na stvaranju svih uvjeta za investicije, a sve u interesu naroda i ljudi koji ovdje žive. Ovo je bila i tema sastanka u Banjoj Luci s najvažnijim dužnosnicima RS-a i direktorima javnih poduzeća”, dodao je Dodik.

Daytonskim je sporazumom utvrđeno kako Ustavni sud BiH čini devet sudaca od kojih troje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Vlastima u samoj BiH ostavljena je mogućnost donošenja novog zakona kojim bi se uspostavio novi ustroj suda no o tome do sada nije bilo političke suglasnosti.

Dodik tvrdi kao tri strana suca redovito donose pristrane odluke koje su samo u interesu Bošnjaka i stoga inzistira na ukidanju njihova mandata.

“Sve većinske odluke donose se protiv Srba i RS pa je racionalno ne birati naše predstavnike u Ustavnom sudu i ne dati legitimitet za donošenje odluka protiv nas”, izjavio je danas Dodik koji je ranije potaknuo donošenje zakona u entitetskom parlamentu po kojemu se odluke Ustavnog suda neće provoditi u RS.

Sada je najavio kako parlament RS uopće neće birati dva suca iz tog entiteta na pozicije koje ostaju upražnjene jer je sudac Miodrag Simović u mirovinu otišao još 2022. godine dok je drugi sudac iz RS Zlatko Knežević zbog političkih pritisaka kojima je bio izložen iz Banje Luke zatražio prijevremeno umirovljenje od početka siječnja 2024.

Na taj će način Ustavni sud BiH ostati sa samo šest od devet sudaca, a uz troje stranaca iz Švicarske, Njemačke i Albanije to su Hrvatica Valerija Galić koja je trenutačno i predsjednica suda te dvoje Bošnjaka Mirsad Ćeman i Seada Palavrić.

Domaće suce imenuju entitetski parlamenti pri čemu se iz RS imenuju dva suca a iz Federacije BiH četiri. HDZ BiH je predložio da se za drugog ustavnog suca umjesto Mate Tadića koji je umirovljen ranije ove godine imenuje Marin Vukoja no zbog tijesne većine koju vladajuća koalicija ima u parlamentu Federacije BiH i proceduralnih poteškoća taj postupak još nije doveden do kraja.

Sukladno zakonu Ustavni sud BiH može raditi i odlučivati i sa šest sudaca no u otežanim okolnostima a pri tom je izvjesno kako će se moći odlučivati samo o hitnim slučajevima i to na plenarnim sjednicama na kojima se odluke donose većinom od pet glasova.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO