Čokoladice Zvečeva prave zatvorenici u Požegi ne poštujući higijenske ni sanitarne propise!

PRO Oglas

Sindikat poljoprivrede (PPDIV) upozorio je da Zvečevo d. d. šalje svoje radnice u kaznionicu za muškarce u Požegi, gdje uče i nadziru zatvorenike koji pakiraju prehrambene proizvode, poput čokoladica Mond, pri čemu se ne poštuju higijenski ni sanitarni propisi.

PPDIV u priopćenju ističe da Zvečevo svoju djelatnost ne obavlja samo u tvornici konditorskih proizvoda nego njegova uprava šalje radnice usmenim nalogom na rad u zatvor u Požegi. Tamo uče i nadziru rad zatvorenika, punoljetnih muškaraca, prilikom pakiranja prehrambenih proizvoda Zvečeva.

Pri tome se zaboravlja da je zatvor primarno ustanova koja služi ostvarivanju ciljeva kaznenopravne politike, a ne mjesto za radnice u prehrambenoj industriji, koje nisu stručno ni adekvatno obučene za rad u kontaktu s osobama lišenim slobode.

Jedna od radnica koje su upućivane usmenim nalogom na rad u zatvor je i sindikalna povjerenica PPDIV-a i predsjednica Radničkog vijeća Anica Đurina, od koje je sindikat saznao da se u kaznionicu nose i neki manji strojevi, poput onih za zavarivanje pakiranja čokoladica Mond.

Osim toga, zatvorenici koji obavljaju rad nemaju osiguran ni higijenski minimum ni sanitarnu knjižicu. Štoviše, rade bez maske, koju inače obavezno nose svi radnici u tvornici, te su bez adekvatne odjeće, kute za rad, kape i rukavica.

Stoga postoji opravdan strah da se ugrožavaju zdravlje i sigurnost konzumenata krajnjeg proizvoda kako bi Zvečevo moglo, za simboličan iznos, dobiti dodatnu radnu snagu koja nema certifikate za rad s prehrambenim proizvodima, tako da za poslodavca nema troška ni u tom pogledu.

Sindikat također podsjeća da se još u jeku koronakrize obraćao institucijama radi provjere postupanja Zvečeva koje je, između ostalih prekršaja u vezi s radnim odnosima, u ožujku 2020. otpustilo 58 radnika za koje je istodobno koristilo potpore za očuvanje radnih mjesta.

Nadležno ministarstvo je nakon naknadne revizije utvrdilo da će od poslodavca zatražiti povrat 400.000 kuna isplaćenih potpora za ožujak i travanj. Državni inspektorat je pak protiv odgovorne osobe poslodavca podnio optužni prijedlog radi sumnje na počinjenje niza prekršaja iz Zakona o radu, no položaj radnika se, nažalost, nije ni malo poboljšao.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk