Čović sve bliže “Crnoj listi” – Amerikanci žestoko kritizirali HDZ-ov prijedlog izbornog zakona

PRO Oglas

Američko veleposlanstvo u BiH oglasilo se povodom prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH nedavno objavljenog od Ministarstva pravde na čelu s ministrom Davorom Bunozom.

-Amandmani na Izborni zakon BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde, nažalost, malo bi doprinijeli jačanju integriteta izbornog sistema u BiH. Istovremeno, njima se uvode veoma problematične promjene Izbornog zakona BiH, posebno one koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, navodi se.

Ističu da pravni stručnjaci stalno naglašavaju, da je za sprovođenje presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom BiH potrebno promijeniti Ustav BiH.

-Ovim prijedlogom bi se de facto uvela hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH, o čemu je bilo govora i što je odbačeno za vrijeme razgovora – koje su pomogle SAD i EU – o ustavnoj i izbornoj reformi 2021. i 2022. godine, navode iz veleposlanstva.

Napominju da se neće postići napredak po pitanju provedbe presuda iz Strasbourga u vezi s Predsjedništvom BiH ukoliko HDZ nastavi nanovo predlagati i inzistirati na politički i pravno problematičnim izmjenama Izbornog zakona.

-HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira – mora iskreno pregovarati i raditi na izgradnji konsenzusa i kompromisa neophodnih za promjenu Ustava BiH. Stranka je za to imala veoma mnogo vremena, ali to nije uradila.

Tvrde da bi se amandmanima koje predlaže Ministarstvo pravde također promijenio metodu izbora svih legislativnih tijela na način da se favoriziraju veće etno-nacionalne stranke, što bi moglo imati devastirajuće posljedice po opoziciju širom BiH.

-Amandmanima se, također, Centralna izborna komisija izlaže političkoj manipulaciji, umjesto da se jačaju njenih kapaciteti. Konačno, ovim amandmanima se ne smanjuje kontrola političkih stranaka nad biračkim odborima, što je ključna reforma neophodna za jačanje demokracije u BiH, stoji u priopćenju.

Naglašavaju da je svrha zakona o jačanju integriteta izbornog procesa da građani ponovo steknu povjerenje u demokratske procese u zemlji, između ostalog, tako što će osigurati da se glavi birača zbrajaju onako kako su građani glasali.

-Njihova svrha nije da se lideri etno-nacionalnih političkih stranaka koji su najodgovorniji za podrivanje demokracije u BiH dodatno učvrste na pozicijama vlasti. Za žaljenje je, ali nije iznenađujuće, da neke političke stranke nastoje iskoristiti slabosti postojećeg izbornog sistema, umjesto da nastoje da osiguraju da se poštuje volja birača, zaključuju iz američkog veleposlanstva.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO