ČOVIĆ U SUKOBU S VLASTITOM LOGIKOM: HDZ BiH će izabrati šest Srba u Dom naroda FBiH i tako ovladati Federacijom?

PRO Oglas

Predizborna kampnja gotovo je u punom jeku iako još uvijek nisu poznati svi kandidati za članove Predsjedništva BiH, a i za prijavu kandidatskih listi ostalo je još dosta vremena. Međutim, u javnom diskursu to ne sprečava političke aktere u sticanju što boljih startnih pozicija.

Nakon propasti izmjena izbornog zakona BiH postalo je jasno da će se izbori održati po istim pravilima koja su važila do sada. To se odnosi i na dijelove izbornog zakona koji reguliraju izbor izaslanika u domove naroda.

O tom segmentu je ovih dana govorio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je u intervjuu za HDZ-u bliski medij kazao da bi „stranci intervencijom u izborni zakon mogli demotivirati bosanski politički faktor da preuzme Dom naroda Federacije BiH i time spriječiti apsolutnu krizu.“

Na taj način direktno je pozvao Visokog predstavnika BiH da nametne izmjene izbornog zakona BiH, što sada zvuči poprilično čudno ako uzmemo u obzir da je predsjednik HDZ-a BiH prilikom nametanja odluke o financiranju izbora izjavio da je on protiv nametanja bilo kakvih odluka od strane međunarodnih institucija.

Čović, kada je u pitanju Dom naroda FBiH tvrdi da se ‘bošnjačke stranke’ spremaju izabrati šest Hrvata izaslanika u federalni Dom naroda FBiH.

– Najvažnije je da stranci razumiju šta je namjera. Taktički jako zavisi od toga kako će se ponašati Središnje izborno povjerenstvo BiH. Prije dvije godine stvoreni su temelji za to nezakonitim imenovanjem CIK-a. Bošnjačke stranke realno mogu igrati na pet čisto, a šestog tražiti u središnjoj Bosni i Mostaru. Čak i sedmog. To podrazumijeva da svaka bošnjačka stranka progura barem jednog Hrvata. Zato ovi sastanci imaju smisla, čak i uprkos tome što s druge strane stižu odgovori kako to nije dobro, nemoguće je…No, čim vidimo liste, stvari će nam biti jasne, izjavio je Dragan Čović.

Dodao je da je u Srednjobosanskoj županiji to mnogo jednostavnije napraviti.

Hrvati biraju Srbe

– Mi imamo devet zastupnika. Evo, neka nas bude 11, a treba četvero po jednom mandatu, Bošnjacima nije problem ugurati četiri svoja Hrvata. Imamo svakodnevne podatke s terena te čak iz dijela međunarodne zajednice kako se bošnjačke stranke sistemski organiziraju te će učiniti sve kako bi došle do broja šest i sasvim preuzele Federaciju BiH i isključile Hrvate iz vlasti. Sve bi to vodilo u apsolutnu krizu. Mi smatramo kako bi bilo važno radi relaksacije ukupne situacije da bošnjačka strana bude demotivirana to učiniti, rekao je Čović.

Čović nije naveo o kojim bošnjačkim strankama govori za koje smatra da imaju takve planove, no valjda podsjetiti da i HDZ BiH kao hrvatska stranka u svakom izbornom ciklusu do sada birala izaslanike i zastupnike u Dom naroda FBiH koji nisu Hrvati.

Po istom receptu koji Čović prigovara navodno bošnjačkim strankama HDZ BiH preko svojih lista godinama pokušava ‘ugurati’ određeni broj Srba u razne parlamente, od onih lokalnih, županijskih pa sve do federalnog Doma naroda BiH.

Poznat je mostarski slučaj gdje je HDZ BiH preko svojih lista u Gradsko vijeće Mostara ugurao dvoje ‘svojih’ Srba i u suradnji s Dodikovim SNSD-om ovladao ‘srpskim klubom’ u Gradskom vijeću. Također, na isti način HDZ BiH redovno bira u Skupštinu HNŽ-a Srpkinju koja uvijek bude izabrana u federalni Dom naroda.

Također poznat je slučaj federalnog zastupnika i aktualnog ministra Vladi HNŽ-a gdje je kao kandidat na listi HDZ-a na misteriozan način promijenio nacionalnost iz hrvatske u srpsku kako bi na taj način uzurpirao popunu minimalne kvote koja je određena za broj zastupnika iz reda srpskog naroda u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Također, poznat je slučaj s prošlih izbora gdje su u federalnim općinama u kojima je SNSD pobijeđivao, očigledno po direktivi, građani srpske nacionalnosti masovno glasovali za Dragana Čovića kao kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

HDZ BiH može izabrati šest ili sedam Srba

Čovićeve tvrdnje po kojima bošnjačke stranke mogu ovladati cijelim Domom naroda Federacije BiH ukoliko „uguraju“ šest ili sedam Hrvata na isti način vrijede i za HDZ BiH kada je u pitanju srpski klub u Domu naroda.

Na isti način po kojem navodne bošnjačke stranke mogu izabrati šest Hrvata isto to može učini i HDZ BiH kada je u pitanju Klub Srba. HDZ BiH to može učiniti na način samo da u vrh izbornih listi u šest županija iz kojih dobija veći broj mandata postavi dovoljan broj Srba (teoretski čak i Bošnjaka) i da na isti način anulira učinak izbora šest ili sedam Hrvata koji neće biti iz HDZ-a BiH. U tome će nesumnjivo imati podršku i SNSD-a kada je u pitanju Federacija BiH.

Kako je HDZ BiH već na primjerima dosadašnjih izbora u Mostaru, izboru Srba hrvatskim glasovima u Skupštinu HNŽ-a i u Dom naroda FBiH već dokazao da nema problem s tom praksom potpuno je jasno da HDZ BiH kao i sve ostale stranke imaju istu i ravnopravnu mogućnost da izaberu u županijske skupštine te u Dom naroda FBiH one kandidate koje žele.

Zbog toga je lamentiranje o navodnoj zavjeri „bošnjačkih“ stranaka o izboru nekoliko Hrvata u Dom naroda FBiH u stvari Čovićev pucanj u prazno jer upravo on tu istu praksu biranjem Srba provodi gdje god može i kad god stigne.

Ukoliko je dovoljno da netko ovlada Federacijom tako što će izabrati šest Hrvata u federalni dom naroda postavlja se pitanje hoće li na isti način HDZ BiH ovladati Federacijom BiH tako što će izabrati šest Srba. A potpuno je jasno da to bez ikakvih problema može.

Dnevni.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO