Da li je sigurno jesti meso čija je ambalaža napuhana?

PRO Oglas

Sigurno ste se nekada susreli s mesom čija je ambalaža napuhana te bili u dvojbi da li ga baciti ili koristiti.

Hrana poput mesa je kvarenju zbog rasta bakterija i plijesni kada je izložena zraku. Ponekad proizvođači koriste takozvano modificirano atmosfersko pakiranje ili MAP kako bi smanjili mogućnost kvarenja i potaknuli svježinu promjenom plina unutar pakiranja. Također, MAP ponekad čini da se ambalaža napuha. Međutim, je li sigurno jesti meso koje je tako napuhano?

“Ako to ne učini proizvođač tijekom pakiranja kao dio MAP-a, onda je napuhnutost rezultat djelovanja mikroba. Vidimo to s normalnim omotom s pladnjevima od stiropora koje koriste trgovine mješovitom robom ili u vakuumiranim proizvodima”, kaže Martin Bucknavage, stručnjak za sigurnost hrane u ministarstvu znanosti o hrani Penn State.

Kisik je najčešći krivac za kvarenje pakiranja hrane. Okolina bogata kisikom može prouzročiti kvarenje hrane i gubitak hranjivih tvari. Kada mikroorganizmi rastu, ispuštaju plin poput ugljikodioksida koji može prouzročiti puhavanje pakiranja.

U ovom slučaju ne treba otvarati paket jer će miris biti jako neugodan. Pod pretpostavkom da se pakiranje nije napuhnulo zbog kvarenja, moglo bi biti sigurno za jelo, iako možda nije ugodan miris. Pogledajte ostala pakovanja, a ako su i ona napuhnuta, onda je to vjerojatno namjerno. Potražite druge znakove kvarenja kao što su čudna boja, loš miris ili sluzava tekstura. Ako nešto od toga prati napuhanost, bacite meso.

Klix.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO