Danas je veliki dan, danas je našem Dragom vođi rođendan. Срећан 67. рођендан Драгане!

PRO Oglas

Nedjelja je, lijep dan, našem Dragom vođi je rođendan!

Poseban je dan iz puno razloga gdje se svi trebamo veseliti, a prvenstveno oni koji su daleko od svojih domova, tamo negdje u tuđini izgradili svoje neko novo “gnijezdo”. Razlog našeg veselja treba biti taj što danas naš Lider, Vođa, zet bogatog punca Blage Prskala i najveći dobročinitelj nakon Majke Tereze Akademik dr. Dragan Čović slavi svoj 67. rođendan.

Iako je prije dvije godine dobio mogućnost postati punopravni član i predsjednik umirovljenika iz reda hrvatskog naroda, on je nastavio raditi poput pravog 27-godišnjaka u naponu snage!

Taj jubilarni rođendan upotpunio mu najbolji prijatelj Milorad Dodik koji je poput Lepe Brene helikopterom došao iz daleke Republike Srpske i spustio se na nogometni stadion, ali ne na stadion ”Vasil Levski” u Sofiji, nego na stadion njegovog drugog najboljeg kluba nakon Veleža, stadion Zrinjskog pod Bijelim Brijegom u Mostaru i donio mu poseban poklon uz velike čestitke od njihovog najboljeg prijatelja Aleksandra Vučića iz daleke Srbije.

Osim Velikog Dodika, rođendanskoj zabavi održanoj u Ljetnikovcu Radobolja u Mostaru nazočilo je odabrano društvo, i uži krug prijatelja šefa najveće hrvatske stranke u BiH, među kojima izdvajamo lidera SBB-a i konzultanta u Avazu Fahrudina Radončića i malog “pikavca” Gordana Grlića Radmana, ministara vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Goste je zabavljalo Halid Bešlić i Klapa Intrade, a posebnost trenutka tada je bila zanimljiva torta napravljena u čast šefa HDZ-a BiH gdje je po prvi put javnosti predstavio svoj novi obiteljski grb.

Naknadno se doznalo kako se naš Dragi vođa promakao u plemića u 21. stoljeću. Sada postoji mogućnost i njegova sve veća najava iz udruge HNS BiH da će po uzoru na Vatikan dio Federacije kojim vlada HDZ postati izborna monarhija, ali probleme mu stvara visoki predstavnik Christian Schmidt koji polako uviđa ono što mi znamo skoro 30-ak godina.

Čak mu je i najveća ulizica iz Ljubuškog Stjepan Skoko, bivši dekan širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti napravio bistu koja će krasiti brojne njegove sumnjive umjetničke rabote uz njegov novi projekt “Deset hrvatskih velikana i tri prijatelja” – kako ih je Skoko nazvao, a Čović koji je prvi napravljen, spada mu u velikane. Tri prijatelja nisu poznata, ali nagađa se kako će to biti rektor Tomić, bačva vina i rektor Boras !

Vratimo se malo unatrag i prisjetimo se nekih detalja iz Liderove prošlosti

Inače, protiv Dragana Čovića u proteklom desetljeću ili nešto više vođeni su različiti sudski procesi, no na svu sreću imamo Neovisno pravosuđe koje nije dopustilo da se Dragi vođa “povalja”, odnosno da ni kriv ni dužan završi iza rešetaka.

Podsjetimo, Čović je još 2005. godine optužen zbog zlouporabe položaja da je kao ministar financija FBiH primio mito od braće Ivanković Lijanović. Izdajući nezakonite upute, omogućio je firmama “Mesna industrija Lijanovići d.o.o” i “Lijanovići d.o.o” da izbjegnu plaćanje skoro 39 milijuna KM carinskih obaveza i ostvare nezakonitu dobit.

Predmet je imao dva sudska postupka. Tijekom prvog je Čović prvostupanjskom presudom (2006.) osuđen na pet godina zatvora, da bi se potom (2007.) Sud BiH tijekom apelacijskog postupka proglasio nenadležnim i predmet proslijedio Županijskom tužiteljstvu Sarajevo. Taj prijenos je trajao skoro tri godine, pri čemu je veliki dio dokaza izgubljen (i zato su krivili Tatu, ali ko im je kriv što ne čuvaju svoje stvari!?). Prvostupanjskom presudom u novom procesu, Županijski sud Sarajevo je Čovića oslobodio optužbi (2012.), a tu odluku je potvrdio i Vrhovni sud FBiH (2013).

Dragan Čović i Edhem Bičakčić su optuženi da su tijekom 1999. i 2000. godine zloupotrijebili položaj ministra financija, odnosno premijera FBiH i nenamjenski potrošili 7,8 milijuna KM iz proračunskih rezervi. Tim novcem su kupljeni i renovirani stanovi zaposlenicima u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti (primjer iz kojega imaju što za naučiti i u jednoj dalekoistočnoj državi).

Sud je potvrdio optužnicu 23. travnja 2009. godine, a 8. travnja 2010. godine su prvostupanjskom presudom optuženi Bičakčić i Čović oslobođeni optužbe zbog nedostatka dokaza. Drugostupanjskom presudom od 11. ožujka 2011. godine Sud je potvrdio prvostupanjsku presudu i još jednom pokazao svu profesionalnost u svom radu.

Također, Čović i još šest osoba su optuženi da su na tri privatne firme prenijeli dug od 4,7 milijuna KM, koje je poduzeće Hrvatske pošte i telekom (HPT) imalo prema tada već nepostojećem Ministarstvu obrane – HVO. Te firme su poslije naplatile dug u dionicama i tako postale većinski vlasnici Eronet-a, najprofitabilnijeg dijela HPT-a. Čović je u to vrijeme bio ministar financija FBiH i predsjednik Upravnog odbora HPT-a.

Županijski sud Hercegovačko-neretvanjske županije je potvrdio optužnicu 14. svibnja 2010. godine, ali je tražio da se predmet prebaci na Sud BiH u Sarajevu. Vrhovni sud FBiH je odlučio da se suđenje održi u Mostaru. Čović je oslobođen optužbe jer je nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja.

Danas je slobodan čovjek, čak je i koronu prebolio, posebno mio i drag u crkvenim krugovima, pa ga u partiji od milja zovu Blaženi ili Dragi vođa. Možda je to i zbog osmjeha koji nam daje nada u ljepše i bolje sutra!

U lipnju 2018. godine Čoviću je uručen počasni doktorat. Njega, kao i bistu, koliko je poznato, nije naručio. Zagrebačko sveučilište objasnilo je da mu navedenu počast uručuje za doprinos jačanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, očuvanje hrvatskoga identiteta, promicanje demokratskih vrijednosti i afirmaciju hrvatske obrazovne, znanstvene i kulturne baštine u svijetu. “Krstio” ga je kontroverzni rektor Sveučilišta u Zagrebu, inače iz Ljubuškog, prijatelj i sugrađanin onog rektora koji je napravio skulpturu “velikana” Dragana Čovića.

Koliko je utjecajan mogli smo vidjeti krajem sječnja 2019. godine kada je Informativni program nama prijateljski nastrojene državice Sjeverne Koreje odvojio je preko pet minuta svoga programa u vijestima gdje su radost našeg naroda podijelili sa svojim državljanima koji su također bili više nego prezadovoljni što je ponovno jednoglasnom odlukom izabran drug Dragan Čović na novog starog predsjednika HNS-a BiH.

Pripadnik HVO-a od početka

Tata u Rvata Herceg-Bosne Dragan Čović, kao pravi i istinski branitelj, proveo je u HVO-u 1.410 dana. Znači doslovno čovjek je bio od početka, tako da je vjerojatno i u onom periodu kada je radio u avio industriji SOKO u Mostaru za JNA, radio i za HVO. Čovjek je izgleda bio “dvostruki igrač”, a ni sam James Bond mu nije ravan kroz što je sve prolazio i na kakve prepreke nailazio da bi na posljetku zasjeo u fotelju HDZ-a BiH iz koje dan danas “vedri o oblači”!

Ima tu još puno lijepih uspomena poput toka Radobolje, raspad najvećeg hercegovačkog giganta Aluminija, ujedinjenje sa LGBT zajednicom, tiskanja papirića u “Zid plača”…. pravi bestseller se može napraviti od njegova života, i ne sumnjamo kako će to jednog dana uspjeti odraditi i RTV Herceg – Bosna!

Lik koji je uspio svoje poslušnike i čelne ljude iz Širokog Brijega “natrati” da ne dođu odlikovanje Poskok bojne HVO-a od strane predsjednika RH Zorana Milanovića, i unatoč da je tim potezom poručio tim braniteljima “nešto”, on se ne treba brinuti kako će se ti isti likovi opet oko njega “lijepiti” ko muhe na govna!

Срећан рођендан Драгане!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO