DEMAMIĆEVIZACIJA – Donedavni podanici u Dinamu otkazuju Mamiću sve više poslušnost!

PRO Oglas

“Demamićevizacija” je u tijeku u Dinamu već oko godinu dana. Provode je namjesnici Zdravka Mamića, donedavno lojalni podanici kojima je prepustio formalno vođenje kluba i koji su ispočetka bespogovorno i ponizno pridržavali funkcije dok je gazda, pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog pljačke kluba, u bijegu u Hercegovini.

Rezervna domovina mu je pružila utočište od hrvatskog zatvora, ali i udaljila ga od Dinama

Tamo je otišao u ljeto 2018., a tri godine kasnije u rezervnoj domovini, sigurnoj kući od progona u Hrvatskoj, pridružio mu se i brat Zoran. Do tada Dinamov menadžer engleskog tipa i prvi operativac obiteljskog kluba također je pobjegao jer je i njemu postala pravomoćna presuda za pljačku Dinama, kojom je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Mamić je u klubu instalirao poslušnike i klimavce, marionete kojima upravlja povlačeći konce iz sigurnosti u Bosni i Hercegovini, ali lutke su se odavno otele kontroli svog gospodara. Davno su prošla vremena kada se Dinamom diktatorski upravljalo na daljinski iz Međugorja, a prema tom mjestu iz Maksimira svakog tjedna kretala karavana hodočasnika na poklonstvo Mamiću, predavanje prijavaka, izvješća te traženja blagoslova za sve u Dinamu.

Puč protiv Mamića provode oni koji su mu bili prvi poslušnici

Otkako je i drugi Mamić zamijenio Hrvatsku Bosnom i Hercegovinom, traje spomenuti proces u kojem se oni koji su Zdravku Mamiću donedavno bili slijepo odani i koje je on u Dinamo doveo od njega distanciraju te preuzimaju klub faktički i operativno.

Puč protiv Mamića u Mamićevom Dinamu vodi Krešimir Antolić, formalno tek član Uprave, ali jasno je da je bivši visoki dužnosnik Policijske uprave zagrebačke, koji je iz policije došao na funkciju povjerenika za sigurnost Mamićevog Dinama, zapravo postao lider Dinama.

Bivši policajac, tajnica i Bimbo

Antolić dobro funkcionira s Vlatkom Peras. Mamićevim bijegom u Hercegovinu ona je od njegove tajnice napredovala do predsjednice kluba. Zanimljivo, prije toga je po Mamićevom nalogu pakirala i prenosila novac koji je trebao sakriti pljačku kluba kojem je sada čelu.

U novoj konstelaciji snaga na Maksimiru visoko kotira i Marko Vukelić Bimbo. Bivši pomoćnik sportskog direktora prometnuo se u važnog operativca. Kao i Peras, odlično je surađivao s Mamićem prije i nakon njegovog bijega.

Promjene u Dinamu eskalirale su sukobima krajem prošle i početkom ove godine, a najnoviji dokaz stigao je jučer. Otkako bjegunac Mamić stoluje u Hercegovini, ondje i po Dalmaciji viđamo menadžere na putu u Međugorje. Tamo idu na pregovore ili pokazivati Mamiću snimke svojih igrača kako bi ga privoljeli da ih Dinamo kupi.

Najnoviji dokaz velikog sukoba je situacija s Osijekovim braničem

Agenta Osijekovog mladog (21) stopera Adriana Leona Barišića nismo vidjeli s naramkom DVD-a njegovog štićenika i prospektom mjesta navodnog ukazanja Majke Božje, ali iz pouzdanih izvora saznali smo da je u srijedu bio u Hercegovini kod Zdravka Mamića, koji je dao svoj blagoslov za angažman braniča u Dinamu.

Mamić je s igračem i klubom u kojem je glavni njegov bivši trener Nenad Bjelica sve dogovorio. Osijek je za Barišića trebao dobiti oko dva milijuna eura odštete, a stoper u Dinamu 200 tisuća eura godišnje. Međutim, sve je stopirao visokopozicionirani član Uprave Dinama i Mamić se na to razbjesnio.

Jasno je i zašto. Ovo nije samo najnovija u nizu situacija u kojima mu podanici u Dinamu otkazuju poslušnost oko važnih pitanja nego i dokaz prema van, tržištu i ostalim klubovima da više nije nedodirljivi boss.

Mamić je bio protiv Kopića i za Jozaka. U klubu su odbili obje zapovijedi

Situacija s odbijanjem osokoljenog i osamostaljenog vodstva Dinama da provede Mamićevu zapovijed oko angažmana Osijekovog braniča je, koliko znamo, peta afera između gazde čija moć zbog dugog boravka u bijegu, zatvorske kazne i novih optužnica protiv njega blijedi i onih kojima razmjerno s tim raste.

Prethodne četiri dogodile su se na samom kraju prošle i početku ove godine. Tada je Dinamo bio u velikoj krizi jer je Zorana Mamića kao menadžera engleskog tipa neuspješno glumio Damir Krznar. Kao prvi potez za rješenje te situacije Mamić je naložio smjenu trenera Krznara. Na Maksimiru su znali i bez njega da to moraju napraviti, ali su kao zamjenu na klupu doveli onoga koga Mamić nije htio.

Trener Dinama protivno volji njegova vladara postao je Željko Kopić, dotadašnji voditelj klupske škole nogometa. Slijedio je novi udarac Mamiću. Namjesnici u klubu su mu ga zadali kada su odbili Krznara kao sportskog direktora zamijeniti osobom od Mamićevog najvećeg povjerenja i divljenja, Romeom Jozakom.

Dislocirani gazda je sve dogovorio da veliki nogometni teoretičar, iza kojeg su, što se prakse tiče, trenerski debakli u Poljskoj i Kuvajtu, preuzme delikatnu, ključnu funkciju. Međutim, u klubu su to odbili provesti i Dinamo je ostao bez Jozaka te općenito bez sportskog direktora.

U siječnju je vodstvo kluba dogovorilo prodaju najboljeg igrača Mislava Oršića u Burnley, što je izazvalo pobunu navijača, koji nisu htjeli ni čuti za to da se u jeku napete borbe za hrvatski naslov te neposredno pred nokaut-fazu u Europi prodaje sjajni, efikasni i omiljeni domaći dečko.

Oršić nije ostao zbog navijača, nego jer je Mamić zabranio prodaju koju je Uprava dogovorilaMeđutim, Oršić nije u Dinamu ostao zbog navijača, nego jer je veto na njegov odlazak stavio Mamić, ogorčen što usred neizvjesne sezone s ogromnim ulogom, u kojoj je Dinamu prijetio ostanak bez naslova, njegovi čuvari Dinama tako slabe klub.

Travanj je donio novu rundu sukoba. Bez obzira na to što je Oršić ostao, Dinamo je pod Kopićem strašno potonuo i bio blizu toga da naslov prepusti Hajduku. Njegova smjena bila je izvjesna, a Mamić je riješio nasljednika.

Mamić odabrao Jakirovića, u klub doveli Čačića

Odlučio je da to treba postati Sergej Jakirović, koji je poharao prvenstvo BiH sa Zrinjskim i koji je s Mamićem sve dogovorio u Međugorju. Međutim, Antolić i Uprava su to odbili i za trenera postavili Antu Čačića.

Dinamo se i sada nalazi u delikatnoj situaciji. Na početku sezone igra loše i u SuperSport HNL-u i u pretkolu Lige prvaka, momčad se traži, trener se gubi, a očekuje se još transfera u oba smjera pa nema sumnje da će se nastaviti fajt Međugorja i Maksimira. Mamić i dalje ima utjecaj u Dinamu, ali ni približno kao prije, kada se hvalio da se bez njegova dopuštenja u klubu ne može kupiti ni rola WC papira.

Borba za resurse, a ne za novi Dinamo

Naravno, samo netko jako lakovjeran, da ne kažemo glup, može povjerovati kako se u ovom sukobu između Mamića i njegovih dojučerašnjih vjernih podanika kali nekakav novi, drugačiji, pošteniji Dinamo.

Radi se tek o borbi za prevlast nad ogromnim resursima, a ne o tome da se Mamićev Dinamo odriče gospodara jer je pravomoćno osuđeni kriminalac ili da se odriče onog što mu je zadnjih 15 godina esencija postojanja i poslovanja. Oni koji misle drugačije moraju znati da su oni koji sada provode puč protiv Mamića stasali pod njim, u njegovom klubu i pod njegovim metodama.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO