“DERI MIŠKO” – SIPA u akciji na prodavače diploma. Poznat dio imena osumnjičenih i uhićenih dekana i profesora

PRO Oglas

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su, u okviru akcije „Klaster“, lišili slobode jedanaest osoba, koje će tijekom dana biti privedene u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, bit će pušteni na slobodu u zakonskom roku, te će biti predati na dalju nadležnost postupajućem tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, priopćeno je za portal OTPOR.Media iz Državne agencija za istrage i zaštitu-SIPA.

Tijekom pretresa do sada je pronađen novac u iznosu od 165.000,00 konvertibilnih maraka, poslovna dokumentacija, računala i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz za kaznena djela „Organizirani kriminal“, „Nedozvoljena trgovina“ i „Pranje novca“. privremeno oduzeto.” propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i kaznena djela iz kaznenih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta, i to “Poticanje”, “Zlouporaba položaja ili ovlasti”. “, „Krivotvorenje ili uništavanje službene isprave” i „Krivotvorenje službene isprave”.

Kako su nam kazali, navedena operativna akcija rezultat je višegodišnjeg rada policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu usmjerenog na otkrivanje počinitelja navedenih kaznenih djela.

Operativna akcija “Klaster” provodi se po naredbi Suda BiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH i u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, HNŽ-a, Srednjobosanske županije i policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa je otkriveno i privremeno oduzeto:

75 osobnih studentskih dosjea;

-matične knjige, evidencije i registri i druga poslova dokumentacija;

-novac u iznosu od 165.000,00 konvertibilnih maraka i

-računala kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Inforadar.ba otkriva imena osumnjičenih, od kojih su neki danas već uhićeni, a neki će tek biti.

To su: Dušan (Miladina) Perić, Vojislav (Đure) Škrbić, Zoran (Petra) Kalinić, Vaso (Radivoja) Pajić, Vladimir (Svetislava) Stojanović, Denis (Fikreta) Pračić, Mirko (Slavka) Tufegdžija, Dragan (Velimira) Ilić, Ljubiša (Miodraga) Todorović, Selma (Huseina) Otuzbir-Mecan i Goran (Dušana) Lalović, a među osumnjičenim je još desetine osoba od čije će suradnje zavisiti njihov status u ovom predmetu.

Istraga se također vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik te Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke.

Ono što je izvjesno jeste da u vrijeme pisanja ovog teksta trećeosumnjičeni Zoran Kalinić, inače rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), nije bio uhićen budući da je trenutno u Srbiji i van dohvata pravosudnim organima i policijskim agencijama BiH.

Prema svim detaljima iz istrage, ovo je dosad nesumnjivo jedna od najvećih afera u visokom obrazovanju od rata naovamo (ako ne i najveća) a nakon desetina tekstova koje su i Inforadar i ostali istraživački mediji objavljivali proteklih godina, ovaj predmet bi trebao poslužiti kao krunski dokaz u borbi protiv korupcije u visokom obrazovanju, a naročito na privatnim univerzitetima i visokoškolskim ustanovama.

50 lažnih diploma

Otkrili su ih prikriveni istražitelji SIPA, koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali. Radi se o preko 50 lažnih diploma koje su izdali.

Lažne diplome su dobila i tri prikrivena istražitelja, koji su razotkrili cijelu organizaciju i s lažnim identitetima upisali fakultete.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO