DI JE FAKTOGRAF? Predsjednik Hrvatske veterinarske komore tvrdi da se svinjska kuga širi okupljanjem svinjogojaca!

PRO Oglas

Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore, govorio je na HRT-u o prosvjedima svinjogojaca i afričkoj svinjskoj kugi.

“Ovu bolest nema samo Hrvatska, ima je 20 zemalja EU te BiH, Srbija i Sjeverna Makedonija koje su pune virusa afričke svinjske kuge. Mjere su donesene na temelju uredbe Europske komisije se svode na to da se zahvaćena područja zatvaraju, da se zahvaćena i kontaktna gospodarstva eutanaziraju”, rekao je Zemljak.

Naglasio je kako neke države preventivno eutanaziraju cijela područja – pedesetke ili stotine kvadratnih kilometara. Pritom se dvorišta zatvaraju, nadziru se mjere biosigurnosti, a promet mesom se kontrolira. Prosvjeda je, kaže Zemljak, bilo i u Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Italiji.

“Prosvjednici traže da se prestane s eutanazijom zdravih svinja na gospodarstvima koja su zaražena i kontaktna. To je apsolutno nemoguće, jer je to jedini način borbe. Nema lijeka ni cjepiva”, dodao je.

Kaže kako se okupljanjem svinjogojaca, uz prisustvo onih koji imaju zaražene svinje, virus također može prenijeti. “Ljudski faktor je najveći uzrok širenja virusa afričke svinjske kuge. Kontaktom između opreme, obuće, odjeće, vozila – virus se širi i na velike udaljenosti”, upozorio je.

“Moram ovo reći. Postoji određeni broj svinja kod nekih vlasnika – koje nisu prijavljene i u sivoj su zoni. Tako sad imamo 1.100.000 svinja, a prije pojave ASK smo ih imali 800.000. To je povezano s provođenjem biosigurnosnih mjera. Velika gospodarstva su te mjere provodila – to su kao svemirski sustavi u koje nema ulaska i izlaska bez tuširanja”, kazao je predsjednik veterinarske komore.

Naglasio je da je bitno to što “svaki vlasnik u suradnji s veterinarom sam sebi propisuje biosigurnosne mjere”.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk