Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH napokon ostaje bez pristupa tajnim podacima

PRO Oglas

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica idući tjedan ostaje bez sigurnosne dozvole i više neće imati pristup tajnim podacima, piše PRESS.

Petogodišnja sigurnosna dozvola koja je izdata Osmanu Mehmedagiću isteći će 18. veljače 2021. godine i ona prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH ne smije biti produžena s obzirom na to da se protiv Mehmedagića vodi krivični postupak pred Sudom BiH.

Tužiteljstvo BiH ranije je informiralo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju (SNSD) o tome da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Mehmedagića, a što predstavlja sigurnosnu smetnju prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH.

Tegeltija je u studenom 2020. godine obavijestio Ministarstvo sigurnosti BiH da je povrijeđen član 57. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, te je time stavljeno u proceduru oduzimanje prava na pristup tajnim podacima direktoru Osmanu Mehmedagiću.

Međutim, do danas proces oduzimanja sigurnosne dozvole direktoru OSA BiH nije okončan i on bez ikakvih posljedica pristupa tajnim podacima. S pravom se postavlja pitanje tko je u lancu odgovornosti zakazao i kako se BiH dovela u situaciju da čovjek s potvrđenom optužnicom za zloupotrebu položaja i ovlasti ima pristup državnim tajnama.

Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH je jasan. Osmanu Mehmedagiću ne može biti produžena sigurnosna dozvola, a svako drugačije postupanje tj. izdavanje sigurnosne dozvole optuženiku predstavljalo bi teško kršenje Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, ali i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Podsjećanja radi, Mehmedagić je zajedno s Muhamedom Pekićem optužen zbog nezakonitog izuzimanja snimaka s nadzornih kamera JP BH Pošta, a sve kako bi utvrdio identitet anonimnog podnositelja krivične prijave protiv njega.

Mehmedagić je predmet istrage i zbog falsificiranja fakultetskih diploma, a koje je proglasio državnom tajnom. Sumnja se da je s lažnim diplomama godinama obnašao značajne funkcije u OSA BiH i na taj način nezakonito dobivao visoke plaće iz proračuna institucija BiH.

Financijska istraga koju je sprovodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokazala je također da su navodi iz anonimne krivične prijave, koju je Mehmedagić nazvao lažnom i zbog koje je nezakonito izuzimao snimke s nadzornih kamera, istiniti. Na osnovu anonimne prijave istražitelji su došli do informacija o kupovini kuće gotovim novcem, ali i kupovini automobila od Asima Sarajlića također gotovim novcem. Trenutno se provjerava odakle Osmanu Mehmedagić toliki novac u gotovini te da li je eventualno došlo do počinjenja krivičnog djela pranje novca.

Zanimljivo je i da je istraga, pored navedenih činjenica, potvrdila između ostalog navode o tome da je Muhamed Pekić kupio stan vrijedan 300 tisuća KM od čega je 100 tisuća KM platio gotovim novcem, da Pekić godinu dana nije podizao plaću s računa, ali i da je Osman Mehmedagić zaposlio sina ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA) u OSA BiH nakon čega je Turković počela inzistirati da se Mehmedagić reizabere za direktora OSA BiH.

Nap.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO