DISKRIMINATORSKI SMRADOVI: Sloboda kretanja samo za cijepljene ili one koji su preživjeli COVID-19 – ostali „krivi“ jer nisu zaraženi!

PRO Oglas

Bolja epidemiološka situacija, sve veća procijepljenost stanovništva kao i veći broj onih koji su preboljeli zarazu COVIDom-19, razlog je i postupnog popuštanja mjera poput strožijeg nadzora na graničnim prijelazima, odnosno, slobodnog kretanja-putovanja.

No, mnoge zemlje cijepljenim osobama kao i onima koji su preboljeli korona virus ne određuju uvjete međudržavnog kretanja-putovanja, a kako se čini, u ovom periodu u posebno nezavidnom položaju su oni koji su imali sreću ne zaraziti se koronom.

Ova tema, kao i tzv. covid-putovnice – jedinstvene digitalne iskaznice ili potvrde, koja bi jamčila slobodu kretanja za cijepljene osobe ili one koji su preboljeli COVID-19, otvara i nove rasprave o kršenju ljudskih prava onih koji se još uvijek nisu cijepili (ili za to nemaju dostupnog cjepiva ili se ne žele cijepiti ili im cijepljenje predstavlja zdravstveni rizik zbog njihovog zdravstvenog stanja) kao i onih koji nisi preboljeli zarazu ovim virusom.

Mjere protiv zaraze – povlastice onima koji su zarazu preboljeli

Mnoge odluke o ograničenjima, ne samo u BiH, nego i u EU, nadležni sudovi su proglašavali diskriminatornima. Podsjetimo i da su ombudsmeni za ljudska prava, u svom izvješću o stanju ljudskih prava za 2020. godinu, istaknuli da su od strane nadležnih tijela vlasti poduzimanje mjere za suzbijanje širenja virusa koje su dovele do ograničavanja ljudskih prava, a te posljedice su se osjetile u svim sferama života. To se, na žalost, zbog straha od sljedećih ‘valova’ i dalje nastavlja.

“Ako je osoba preboljela COVID-19 i ima potvrdu o preboljenoj bolesti te se nakon što je preboljela COVID-19 cijepila najmanje jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR testa ili brzog antigenskog testa ili karantene produžava se do isteka pet mjeseci od cijepljenja”, jedan je od stavaka u najnovijoj odluci Stožer civilne zaštite RH o privremenoj zabrani i ograničavanju prijelaza preko graničnih prijelaza RH.

Ovakvi ili slični uvjeti manje-više, prisutni su u svim zemljama EU-a. Oni koji su se iz pandemije uspjeli izvući bez zaraze, a takvih je je po gruboj procjeni (broj zaraženih – broj preminulih – broj stanovnika), što je daleko više od polovice stanovništva u svim zemljama, izravno su diskriminirani.

EU je nedavno donijela odluku o tzv. covid-putovnicama kojom bi se dokazivalo je li netko cijepljen, oporavljen od COVID-19 ili testiran, a u cilju lakšeg putovanja i pokretanja turizma.

‘Prije su propisivali izolacije, nošenje maski i distancu kako bi što manje bilo zaraženih, a zdravstveni sustav ne bi doživio kolaps, a sada bolje uvjete za putovanje imaju oni koji su preboljeli koronu ili su cijepljeni, a sve zbog turizma, dok se ne postavlja pitanje dostupnosti cjepiva i cijena testova na COVID-19’. Kako god – ljudima se uvijek manipulira zbog novca. Bilo bi bolje da sam se zarazio, neki od komentara na društvenim mrežama.

Upravo (ne)dostupnost cjepiva u BiH dodatno je velika, otežavajuća okolnost za bh. građane koji su zbog nemogućnosti cijepljenja prisiljeni plaćati skupe testove na korona virus ukoliko žele uopće putovati u EU.

Covid putovnice – čista diskriminacija koja je ovog ljeta nužna

Ovo su još neke od kontroverznih, ali i moralno i zakonski upitnim odluka administracija demokratskih zemalja suvremenog svijeta. Zbog kašnjenja u isporuke cjepiva od strane velikih farmaceutskih tvrtki, EU je skoro doživjela kolaps COVAX mehanizma za raspodjelu cjepiva, a mnogi komentatori ocjenjuju da se Komisija nije snašla ni u komuniciranju oko pitanja covid-putovnica.

“Na početku su govorili kako će predložiti samo “potvrde o cijepljenju”, ali isključivo za korištenje u zdravstvene svrhe. No sada priznaju da iza najavljenog prijedloga o “zelenoj covid-propusnici” stoji ideja o “olakšavanju putovanja na osnovi zdravstvenog stanja”. Dakle, oni koji budu posjedovali taj “covid-greenpass” (ime govori da se radi o svojevrsnoj putovnici), u elektroničkom obliku, gdje će biti uvedeni podaci o cijepljenju protiv korone ili potvrda da je preboljela virus, moći će slobodno putovati. To automatski znači da oni koji neće biti cijepljeni neće imati iste mogućnosti. A to je čista diskriminacija. A diskriminacija na razini EU nije dopuštena”, komentar je autora Augustina Palokaja za Jutarnji list.

On zaključuje da su Covid-putovnice su diskriminatorne, da će ih Europski sud za ljudska prava gotovo sigurno srušiti, ali da će one ovog ljeta biti nužne.

Europa pred izazovima ljudskih prava i straha od pandemije

O ovim i sličnim pitanjima žustre su rasprave u mnogim europskim demokracijama. U Njemačkoj i dalje nije jasno može li se i hoće li se osobama koje su cijepljene ili preboljele COVID-19 „vratiti“ njihova temeljna prava – i to prije nego što se ta prava „vrati“ svim drugim građanima.

Zagovornici te ideje naglašavaju da se temeljna prava građana smiju ograničavati samo s osnovanim razlogom. I zato zahtijevaju da ljudi koji predstavljaju manju opasnost za širenje koronavirusa što prije moraju dobiti svoja ustavno definirana prava.

No, protivnici argumentiraju načelom jednakosti – odnosno praksom da „ukidanje“ određenih temeljnih prava mora vrijediti ili za sve – ili za nikoga. A postoji i treća skupina koja se zalaže za to da cijepljene osobe ne dobiju nikakve privilegije sve do trenutka u kojem svi građani Njemačke budu imali mogućnost primanja cjepiva, prenosi Deutsche Welle pisanje njemačkih medija.

No, nisu u svim članicama EU-a nisu iste dvojbe – Italija je, primjerice, već uvela digitalnu ‘COVID-19-putovnicu’, odnosno iskaznicu na kojoj su pohranjeni podaci o tome je li neka osoba preboljela COVID-19, je li cijepljena, koji su rezultati testova na koronu. Vlasnicima tih „zelenih putovnica” dozvoljeno je slobodno kretanje u cijeloj zemlji.

Međutim, u Francuskoj se ne raspravlja o „nagrađivanju“ cijepljenih osoba, a predsjednik Macron redovito naglašava da je korištenje aplikacije i cijepljenje dragovoljno i da će to tako i ostati.

Ukoliko bi „zeleni” status aplikacije bio preduvjet za određene aktivnosti, na primjer ulazak u restoran ili sudjelovanje na nekim priredbama, onda bi tu mogućnost dobile i svježe testirane osobe, smatra Nabat. Sve druge opcije samo bi razljutile Francuze: „To bi onda bila prikrivena obveza cijepljenja. A većina Francuza se tome odlučno protivi, bez obzira na pandemijski umor.” Ovo otvara i pitanje stavljanju izbora o cijepljenju.

Vjera, kampanja cijepljenja i sloboda izbora

U dokumentu objavljenom 29. prosinca 2020. koji potpisuju zajedno Vatikansko povjerenstvo za COVID-19 i Papinska akademija za život stoji: „Što se tiče moralne odgovornosti podvrgavanja cijepljenju … treba ponoviti kako ta tematika također uključuje odnos između osobnog zdravlja i javnog zdravlja, pokazujući njihovu usku međuovisnost. U svjetlu te povezanosti, držimo važnim da se u tom pogledu donese odgovorna odluka, jer odbijanje cijepljenja može predstavljati također rizik za druge.“

“Združeno pozivanje građanskih vlasti i medija na moralnost kod cijepljenja lako se pretvori u moralno uvjetovanje, jer se minimalno daju argumenti za cijepljenje, a maksimalno se ulaže u propagandu”, piše u svom komentaru za Svjetlo riječi dr.sc. Josip Mužić.

“Prema vjernicima se dodatno koristi i poseban tretman u kojem se vjera želi upregnuti u kampanju cijepljenja. U medijima se donose izjave pojedinih crkvenih predstavnika koji podržavaju cijepljenje i daju osobni primjer cijepljenja. Biskupi i kardinali zbog godina u pravilu pripadaju rizičnoj skupini i logično je da se većina njih može odlučiti na cijepljenje. No, to ne znači da je ta odluka mjerodavna za druge vjernike posebno za one koji ne spadaju u rizične skupine kao što su mladi. Znakovito je da se u isto vrijeme prešućuje sve druge autoritete u Crkvi koji misle drukčije”, piše autor Mužić nazivajući nemoralnom ucjenom i prijetnjom onima koji se ne cijepe da neće moći putovati, koristiti razne usluge u društvu, restorane, dvorane, kazališta itd. te inzistira na slobodi izbora.

Znakovita presuda za necijepljenu djecu u Češkoj

Međutim, podsjetimo na odluku Europskog suda za ljudska prava koji je početkom travnja donio jednu vrlo zanimljivu presudu na zahtjev roditelja djece iz Češke koja nisu primljena u vrtiće jer nisu cijepljena. Sud je ocijenio da obvezno cijepljenje „može biti nužno u demokratskom društvu“.

Sud je presudio da obvezno cijepljenje djece u Češkoj protiv devet bolesti, kao što su difterija, tetanus, dječja paraliza i druge, zadire u pravo na privatnost, ali ne predstavlja kršenje 8. članka Europske konvencije o ljudskim pravima kad je riječ o „pravu na poštivanje privatnog života”. Naime, u Češkoj roditeljima prijeti i novčana kazna u slučaju kršenja obveze cijepljenja djeteta, a izuzev toga, djetetu se uskraćuje mjesto u vrtiću.

„Politika cijepljenja slijedi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime cjepiva i one koji ne mogu biti cijepljeni iz medicinskih razloga”, naglašava sud i dodaje da osobe koje ne mogu primiti cjepivo „ovise o kolektivnom imunitetu da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti” te naglašava da „interesi djece moraju biti na prvom mjestu u svim odlukama koje se na njih odnose”.

Dnevni.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO