Djeluje li detoksikacija doista? Stručnjak otkriva istinu

PRO Oglas

Što je “detox”? To je proces koji uključuje korištenje određenih proizvoda, dijeta ili drugih metoda detoksikacije kako bi se tijelo pokušalo osloboditi takozvanih “toksina”.

Detoksikacije prevladavaju na društvenim mrežama i potiču ih brendovi koji nude proizvode za detoksikaciju, slavne i utjecajne osobe.

Detoksikacija je bila zanimljiva još od vremena Hipokrata , koji je vjerovao da četiri tjelesne tekućine ili “humora” – krv, sluz, crna žuč i žuta žuč – moraju ostati u ravnoteži kako bi se održalo dobro zdravlje. To što nije dobro značilo je da su tjelesni organi i tekućine na neki način neuravnoteženi i da im je potrebna korekcija.

Kroz stoljeća te su se “neravnoteže” liječile svime, od klistira i emetika do terapije pijavicama i puštanja krvi.

Globalna predviđanja pokazuju da će tržište detoksikacijskih pića, procijenjeno na više od 5 milijardi američkih dolara u 2022., porasti u vrijednosti za dodatnih 50% prije 2030.

Istraživanje detoksikacijskih terapija koje koriste naturopati u Sjedinjenim Državama pokazalo je da više od tri četvrtine preporučuje dijetetske mjere, uključujući “hranu za čišćenje” (kao što je cikla), dodatke vitamina, minerala ili antioksidansa, organsku hranu, eliminacijske dijete i probiotike.

Dok pića i prehrambene mjere predstavljaju tipične pristupe detoksikaciji, postoje i neke neobičnije prakse detoksikacije.

Kratak odgovor je ne. Recenzija objavljena 2022. pokazala je da detoksikacijske dijete nisu uspjele identificirati vjerojatne putove kojima se toksini mogu eliminirati ili specifične toksine koji su navodno uklonjeni određenom dijetom.

Ova recenzija je također istaknula da detoksikacije prkose općim načelima ljudske fiziologije, po tome što su jetra i bubrezi prilično učinkoviti u uklanjanju toksina iz našeg tijela.

Prethodni pregled iz 2015. na sličan je način utvrdio da studije nisu pružile uvjerljive dokaze koji bi poduprli korištenje detoksikacijskih dijeta.

Proizvodi za detoksikaciju ne moraju dokazati da su učinkoviti da bi bili na tržištu. Trebali biste provjeriti bilo koji proizvod i marketinške tvrdnje prije kupnje kako biste vidjeli što kažu proizvođači. Velika obećanja oko kojih treba biti skeptičan uključuju eliminaciju toksina, brz gubitak težine, jaču snagu volje, poboljšano samopoštovanje, jačanje energije ili imuniteta, osjećaj sreće, unutarnji mir ili bolju kožu, kosu i nokte.

Konzumacija proizvoda za detoksikaciju umjesto redovite prehrane dovodi do vrlo niskog ukupnog unosa kilodžula, te stoga može dovesti do gubitka težine u kratkom roku. Ali oni nisu održiv način mršavljenja.

Detoksikacijske dijete koje ozbiljno ograničavaju kilodžule ili skupine namirnica povećavaju rizik od nedostatka hranjivih tvari. Štetni učinci uključuju umor, razdražljivost i loš zadah.

Jedan pozitivan aspekt programa detoksikacije je taj što mogu pomoći u podizanju svijesti o vašim trenutnim prehrambenim, alkoholnim ili životnim navikama koje biste mogli poboljšati. Razmišljanje o tome potencijalno može dati motivaciju da pokušate jesti zdravije.

Svijetkulture.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO