Do kraja godine gasi se podrška za Cortanu u Windowsima

PRO Oglas

Velika revolucija u načinu na koji koristimo Windowse i Microsoftove ostale alate postupno će doći već tijekom narednih mjeseci, uvođenjem brojnih “kopilota”, tj. sustava pogonjenih umjetnom inteligencijom. Oni će primati naredbe zadane prirodnim jezikom i izvršavati ih u programima kao što su Excel, Word, PowerPoint ili pak u samom OS-u. Jasno je, stoga, da će potreba za glasovnom asistenticom Cortanom gotovo pa nestati.

Zamijenit će je Copilot

Zaključili su to i u Microsoftu, pa su najavili da će podrška za aplikaciju Cortana u Windowsima biti ugašena do kraja ove godine. Cortana, sustav pomoćnika koji je vjerojatno imao manje korisnika i od plaćene verzije WinRAR-a, bit će zamijenjen AI alatima. Dijelove njegovih uobičajenih funkcija već sada može preuzeti sustav za glasovne naredbe u Windowsima 11, dio “pametnog” chata može odraditi Bing Chat, a ostale funkcije, pa čak i mnog nove i naprednije, bit će dostupne kroz Microsoft 365 Copilot i Windows Copilot.

Iako će zasebna aplikacija Cortane biti nedostupna, ona će ostati kao dodatna funkcijama u nekoliko aplikacija. To su mobilni Outlook te mobilna i desktop verzija Teamsa.

Cortanu je Microsoft prvi puta predstavio 2015. godine u Windowsima 10, kada je zamišljena kao virtualni pomoćnik i konkurencija Alexi, Siri, Bixbiju i sličnima. No, s istaknutog mjesta u taskbaru nedugo zatim je uklonjena, jer se nije pokazala odveć popularnom. Isto tako, s Windowsima 11 više nije dijelom inicijalnog paketa programa, koji se postavljaju odmah po instalaciji OS-a.

Bug.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO