DOBRA VIJEST ZA UHLJEBE: Krišto oduševljeno predstavila novo povećanje plaća u institucijama BiH

PRO Oglas

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas održalo sjednicu na kojoj su usvojili Nacrt budžeta institucija BiH, ali i odluke o povećanju primanja uposlenima u državnim institucijama.

Prema usvojenom nacrtu, budžet će u 2023. iznositi 1.315.000.400 KM.

“Donijeli smo dokument okvirnog budžeta 2023-2025, on je usuglašen sa Globalnim fiskalnim okvirom. Trebalo nam je dosta da usuglasimo stvari zato smo i kasnili”, kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

“Želim skrenuti pozornost i kazati kako ovaj budžet iznosi milijardu i 315 milijuona i 400 KM, što je povećanje za 20 posto u odnosu na onaj iz 2022”, dodala je Krišto.

Ističe da nacrt budžeta propisuje iste rashode koji su na nivou pokrivenosti, odnosno nijedna stavka nije ostala financijski nepokrivena.

Dio sredstava je, kako je to Krišto kazala, “namijenjen poboljšanju socijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH.

“Između ostalog ono uključuje povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM u narednih devet mjeseci te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 KM na 450”, kazala je.

Dokumenti idu dalje na Parlament BiH na potvrđivanje. To će ujedno biti i prilika parlamentarcima da predlože izmjene zakona prema kojima povećanje osnovice ne bi vrijedilo za političare koji već imaju visoke plaće.

Ukoliko pak ne bude volje za tim, parlamentarcima sa visokim koeficijentom 8,40 će npr. plaća biti povećana za više od 700 KM, što je nakon povećanja od 500 KM u srpnju, njihovo drugo veliko povećanje ili više od 1.000 KM u manje od godinu.

Klix.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO