Još rubrika

  “DOBROTVORI”- Pet od šest dobavljača kisika u BiH neovlašteno snabdijeva zdravstvene ustanove

  PRO Oglas

  Transparency International u BiH zatražio je Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i entitetskih zdravstvenih inspekcija da pokrene inspekcijski nadzor nad pet dobavljača koji su u proteklom periodu neovlašteno snabdijevali medicinskim kisikom javne zdravstvene ustanove.

  TI BiH je dobio službenu potvrdu Agencije da dozvolu za promet lijekovima nema pet od ukupno šest poduzeća koja su u proteklom periodu putem javnih nabavki sklapala ugovore sa javnim zdravstvenim ustanovama.

  Radi se o firmama TGT TEHNOGAS, ISTRABENZ PLINI doo Breza, KRAS doo Laktaši, TEHNOGAS Kakmuž i Milojević Gilje Gas.

  Ove firme su bez dozvole za promet lijekovima u proteklom periodu snabdijevale brojne zdravstvene ustanove kisikom. Među njima se po podacima kojima TI BiH raspolaže nalaze Klinički centar Republike Srpske, bolnice u Gradišci, Nevesinju, Sanskom Mostu, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Prijedoru te brojni zavodi i domovi zdravlja.

  Na ovaj problem TI BiH je ukazao još u lipnju ove godine kada je tražio od Agencije da pokrene inspekcijski nadzor nad firmom koja je snabdijevala JZU Bolnica Trebinje, jer se nije nalazila u javnom registru. TI BiH je tek neki dan dobio službeni dopis od Agencije koji se prethodno pojavio u medijima, a koji pokazuje da je inspekcija utvrdila da se tehnički plin koristio u medicinske svrhe čime se ugrožavalo zdravlje pacijenata.

  Zbog toga posebno zabrinjava činjenica da su nadležni ignorirali upozorenja inspektora, a da je reakcija uslijedila tek nakon pritiska javnosti, ali i politizacije cijelog slučaja. Zato TI BiH apelira na nadležne da ispitaju i sankcioniraju odgovorne bez izuzetka, te zabrane promet medicinskim kisikom svim firmama koje za to ne ispunjavaju uvjete.

  Ovaj proces mora se uraditi što hitnije i bez uplitanja politike i međustranačkih obračuna, a nadležni su dužni iskoristiti sve zakonske mogućnosti da osigura zdravstvenim ustanovama kontinuirano snabdijevanje.

  OTPOR.Media

  POSLJEDNJE OBJAVLJENO

  PRO Oglas