Dodik u Tužiteljstvu BiH napokon saslušan u predmetu “Ikona’”

PRO Oglas

Predsjedatelj Predsjedništva BiH li lider SNSD-a Milorad Dodik morao se u četvrtak javiti Tužiteljstvu BiH u Sarajevu, a bila je riječ o davanju iskaza u sklopu istrage koja se vodi o sumnjivom podrijetlu ikone poklonjene ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Dodik je u sjedište Tužiteljstva BiH, gdje je proveo oko sat vremena, pokušao ući neopaženo na sporedni ulaz, no mediji su to ipak registrirali i o tome opširno izvijestili.

Dodik je glavni akter afere ‘Ikona’ jer je 14. prosinca prošle godine ruskom ministru Sergeju Lavrovu, tijekom njegova posjeta BiH, kao osobni dar uručio ikonu za koju se ispostavilo kako je još 20-ih godina prošlog stoljeća evidentirana kao vlasništvo Ukrajine. Pritom je bez jasnog odgovora ostalo pitanje kako je ta ikona dospjela u BiH, a Dodik je ponudio objašnjenje kako je ona u toj zemlji bila u vlasništvu jedne obitelji čiji član je to poklonio njemu.

‘Ne znam ni ime čovjeku koji mi je poklonio ikonu, samo sam smatrao da to može biti lijepa gesta’, pojašnjenje je koje je javno ponudio Dodik izbjegavajući jasno odgovoriti na brojna pitanja.

Njegova je temeljna teza kako ta umjetnina ne može biti vlasništvo Ukrajine jer ne postoji nikakav dokument koji to dokazuje, no ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na to je oštro reagirao poručivši kako Dodik laže te kako ikona jest ukrajinska.

Ruski ministar Lavrov je 24. prosinca prošle godine vratio ikonu veleposlanstvu BiH u Moskvi, inzistirajući da se točno utvrdi tko je zakoniti vlasnik ikone, a iz Ukrajine je stigao zahtjev da se o tome u BiH provede istraga.

Ukrajinski veleposlanik za BiH Vasilij Kirilič tim se povodom u siječnju u Sarajevu sastao s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić, a nakon toga ovo je tužiteljstvo i službeno otvorilo istragu.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO