Dodik umislio kako ga Putin voli, a sada se mora pravdati da ga je prevario!

PRO Oglas

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je krajem lipnja izjavio kako je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio da cijena plina za Republiku Srpsku i Federaciju BiH ostaje ista. Međutim, stvarnost demantira Dodika, jer je u Republici Srpskoj i Federaciji BiH najavljeno poskupljenje plina, piše Rtvbn.com.

Dodik ponovo nije govorio istinu, jer plin u Republici Srpskoj poskupljuje. Iz kompanije “Gas res” je za agenciju Srna rečeno je da će od trećeg kvartala ove godine plin u Srpskoj biti skuplji za 16 posto.

U Federaciji BiH plin poskupljuje za čak 23 posto što je od početka godine povećanje cijene od preko 50 posto. Istovremeno građanima na području Istočnog Sarajeva koji plin dobivaju preko Federacije BiH, još od prosinca prošle godine na svakih nekoliko mjeseci stižu obavještenja o poskupljenju plina. Građani su ogorčeni još jednim udarom na ionako tanke kućne budžete.

Nakon svega postavlja se pitanje da li je drastično poskupljenje plina za Bosnu i Hercegovinu posljedica sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, jer se usprkos tvrdnjama predstavnika SNSD-a, Bosna i Hercegovina u brojnim slučajevima pridružila sankcijama Rusiji. Ekonomisti smatraju da kakve god političke igre da se vode, činjenica je da plin poskupljuje.

Tako će građani Federacije BiH, ali i oni na prostoru Istočnog Sarajeva u Republici Srpskoj plin plaćati po cijeni od 1,25 KM po kubiku, sličan skok cijena očekuju i u Republici Srpskoj, dok je cijena plina u Srbiji dvostruko niža – i iznosi oko 60 feninga po metru kubnom.

Rtvbn.com

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO