Đokoviću je Srbija dala diplomatsku putovnicu.

PRO Oglas

Australski ministar imigracije Alex Hawke nakon skoro četiri dana odlučivanja ukinuo je Novaku Đokoviću vizu, što znači da bi prvi tenisač svijeta mogao biti deportiran. Njega će večeras u 22 sata saslušati imigracijske vlasti, nakon što njegovi odvjetnici ulože žalbu.

Đoković je do saslušanja slobodan, ali će nakon sastanka s imigracijskim vlastima biti u pritvoru kod odvjetnika na tajnoj lokaciji. Novo saslušanje bit će u nedjelju u 9 sati po lokalnom vremenu, nakon čega će se definitivno znati hoće li Đoković biti deportiran iz Australije. Čitav slučaj prebačen je na australski savezni sud.

Kakve šanse Đoković ima da dobije žalbu?

Vrlo male. Ingerencija ministra Hawkea je vrlo visoka i vrlo je rijetka praksa da australski sudovi poništavanju njegove odluke. Prema australskom zakonu, ministar imigracije ima diskrecijsko pravo ukinuti nekome vizu iz niza razloga. Jedan od njih je i “nacionalni interes”, a Hawke je u obrazloženju naveo da smatra da je u nacionalnom interesu Australije da se Đokoviću ukine viza.

The Age piše da bi Đoković imao više šanse da je Hawke odluku donio na nekim drugim temeljima te da je “nacionalni interes” kao argument jako teško pobiti. Jedan od razloga koje je Hawke naveo je i strah da bi Đokovićev boravak u Australiji dao krila antivakserima. Taj argument Đokovićevi odvjetnici mogu pokušati srušiti, ali za sve skupa imaju vrlo malo vremena jer turnir počinje u ponedjeljak.

Pojam “nacionalnog interesa” je vrlo širok i The Age tvrdi, pozivajući se na izvore iz pravnih krugova, da sudovi u praksi ne idu na ruku osobama kojima je zato viza ukinuta. Ministar Hawke ima vrlo širok manevarski prostor po tom pitanju i jednostavno se ne očekuje da će sud ukinuti njegovu odluku.

Ima li Đoković drugih opcija?

Đokoviću je srpska vlada odavno, uz običnu, izdala i diplomatsku putovnicu pa se pojavila priča da bi prvi tenisač svijeta mogao zatražiti diplomatsku vizu i tako ući u Australiju. No, Đoković nije registrirani diplomat. Da bi se to dogodilo, Srbija bi ga morala registrirati i onda poslati diplomatsku notu Australiji i zatražiti ulazak svojeg diplomata na njezin teritorij.

Za sve to trebalo bi puno više vremena od tri dana, koliko je preostalo do početka turnira pa ta opcija otpada. Zadnja šansa je da se Đokoviću izda tzv. “bridging visa”, odnosno viza koja osobi omogućuje boravak na teritoriju Australije dok njegov zahtjev za vizu nije riješen. To bi teoretski Đokoviću omogućilo igranje na Australian Openu, ali ni za to više praktički nema vremena.

Hoće li se Đoković moći vratiti u Australiju sljedeće godine?
Deportacija s teritorija Australije, ako do nje konačno dođe, automatski znači i trogodišnju zabranu ulaska u tu zemlju, što znači da Srbin sljedeće tri godine ne bi mogao igrati na Australian Openu. Ali, i tu postoji “ali”. Naime, osoba može biti puštena u zemlju prije isteka tog roka ako na vrijeme zatraži vizu i ako ministarstvo imigracije zaključi da je to u interesu Australije.

Australian Open ima golemi komercijalni utjecaj na saveznu državu Victoriju i budući da je Đoković jedan od najpopularnijih sportaša na svijetu, njegov dolazak na turnir mogao bi proći pod “nacionalni interes”, iako mu je, paradoksalno, zbog toga zabranjen ulazak u zemlju. The Age piše da bi, ako pandemija popusti, Novaku mogao biti dopušten ulazak u Australiju prije isteka roka od tri godine.

Što je s ostalim turnirima?

Organizatori Roland Garrosa, turnira koji je u jako dobrim odnosima s Australian Openom, već su poručili Đokoviću da je dobrodošao na ovogodišnji drugi Grand Slam sezone. Epidemiološke mjere u Francuskoj neće spriječiti Srbina da dođe u Pariz i za očekivati je da će tamo igrati.

U međuvremenu su na rasporedu dva Masters turnira na teritoriju SAD-a (Miami i Indian Wells). Prema epidemiološkim mjerama u Americi, strani državljani po dolasku u zemlju moraju biti dvaput cijepljeni, uz određene iznimke, koje bi Đoković mogao ostvariti. Što se US Opena tiče, organizatori su rekli da će, ako epidemiološke mjere ne popuste, necijepljeni igrači moći igrati ovisno o vremenu.

Ako ne bude kiše, krov se na stadionima neće zatvarati pa će svi moći igrati. No, ako vrijeme bude nepovoljno, necijepljenim igračima neće biti dopušteno igrati sa spuštenim krovom. No, direktor Australian Opena rekao je da očekuje da će do kraja siječnja na ATP ljestvici biti cijepljeno gotovo 95 posto tenisača pa da ovakvih problema neće biti.

Index

Facebook Comments Box

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO