Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio zakon – Invalidnine se povećavaju za preko 70 posto

PRO Oglas

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen je zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zašite, civilnim žrtvama rata i zaštite obitelji s djecom FBiH.

Ovaj zakon su predložili Irfan Čengić i Jasminko Kapić. Ovim zakonom se od 1. travnja povećavaju invalidnine preko 70 posto, svim korisnicima ovih prava.

“Ovo je samo ispravljanje nepravde, jer ova populacija nije dobila povećanje čak od 2009. godine. I dalje smatram da trebamo dobiti novi zakon iz ove oblasti koji je stigao iz Vlade FBiH, uz korekcije kroz javnu raspravu. Nadam se da će Zastupnički dom uskoro staviti taj zakon na dnevni red”, istaknuo je Čengić, prenosi Radio Sarajevo.

Prema riječima Čengića, ovaj zakon za ovu godinu će koštati 120 mikijuna KM, a sredstva je dužna osigurati Vlada FBiH preraspodjelom ili rebalansom proračuna koji usvaja Parlament FBiH.

Ovim zakonom je izmijenjen jedan članak zakona kojim je izmijenjen iznos osnovice za obračun prava osoba s invaliditetom. Umjesto nominalnog iznosa od 274 KM vraćena je odredba da osnovica iznosi 80 posto minimalne plaće u Federaciji BiH.

Ova odredba je izmjenama zakona izbrisana 2016. godine, što je za posljedicu imalo da iznosi ovih naknada nisu povećani od 2009. godine.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO