DOSSIER OSMICA: Uspon i pad Bakirovog lošeg đaka

PRO Oglas

U srijedu 14. srpnja u Sarajevu je uhićen direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica zbog sumnje u krivotvorenje diplome te pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

Samo njegovo uhićenje izazvalo je veliku buru u državi, najviše u samoj SDA kojoj je Mehmedagić izrazito blizak (posebno lideru Izetbegoviću), te izazvalo tektonske poremećaje u samoj obavještajnoj zajednici. No, zbog svojevrsnog medijsko-političkog rata koji se ovih dana vodi u pokušaju politizacije cijelog slučaja, Inforadar je želio da se u ovoj priči bavi isključivo suštinom, predstavljajući obrazovni put direktora OSA BiH, koji bi zbog same funkcije koju obnaša morao da bude besprijekoran.

UHOĆENJE CACE PA SLUŽBA KOD IZETBEGOVIĆA

Osman Mehmedagić rođen je 1962. u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu u kojoj nije briljirao kao đak.

Naime, Mehmedagić je pohađao zanat koji je upisao tek 1978. (sa 16 godina), a nakon završena tri razreda u Željezničkoj školi stekao je zvanje elektromehaničara. Diplomu je dobio lipnja 1981. Prvi razred završio je lošim vladanjem i dobrim uspjehom, drugi također s lošim vladanjem i dobrim uspjehom.

U trećem razredu naglo je poboljšao ocjene i završio godinu s vrlo dobrim uspjehom i primjerenim vladanjem.

Nakon školovanja Osmica je radio kao skladištar. Pitanje je da li bi ikad uspio dostići položaj i utjecaj koji danas uživa u društvu da se nije dogodio za njega, ispostavit će se, presudan događaj – dolazak na vlast SDA nakon izbora 1990.

S početkom rata u BiH Mehmedagić se pridružio Armiji RBiH i ubrzo je postao blizak i samom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću. Prema pisanju Slobode Bosne od 9. prosinca 2010., Mehmedagić je, uz Harisa Lukovca, bio jedan od ključnih ljudi koji su sudjelovali u uhićenju zloglasnog komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH Mušana Topalovića Cace.

Tokom rata postao je i osobni tjelohranitelj Alije Izetbegovića, a na ovom mjestu zamijenio je upravo Lukovca.

Tokom rata je ranjavan, a dobitnik je i dvije Zlatne policijske značke. Upravo će tokom rata, u vremenu kada je već duboko zagazio u tridesete, započeti Mehmedagićevi pokušaji doškolovavanja koji traju do danas.

Tako je veljači 1994., usred rata, postao “vanredni” student više škole Pravnog fakulteta u Sarajevu. Na sam dan upisa 23. veljače Mehmedagić je položio Obranu i zaštitu, a do 23. travnja, točno dva mjeseca od upisa, “očistio” je prvu godinu položivši svih osam ispita. Iako je i ta dva mjeseca bjesnio rat a granate padale po Sarajevu.

Usprkos ovako sjajnom početku, Osmica se ni na Pravnom fakultetu nije proslavio, pa je višu školu završio tek 1999. godine.

Konačno, 2007. Mehmedagić je odlučio ponovo da se školuje, pa je te godine upisao privatni Univerzitet za poslovne studije (UPS) Banja Luka.

NOVI FAKULTET – NOVO ČUDO

Tu se dogodilo novo čudo. UPS je svečano otvoren 15. kolovoza 2007., da bi Osmica diplomu dobio već 21. rujna. Usprkos svim profesionalnim i ostalim obavezama, Mehmedagić je u roku od mjesec uspio položiti razliku predmeta i postati visokobrazovan građanin.

Inače, o samoj kvaliteti i uvjetima studiranja na UPS-u u Banjaluci postoje razna interesantna svjedočanstva, a upravo je Inforadar istražio i objavio priču o tome da su na trećem katu ovog fakulteta, koji je jedno vrijeme radio i bez akreditacije (!), prostorije za ples oko štange, a na četvrtom apartmani.

Ipak, mnoge kontroverze u vezi sa njegovim „stjecanjem“ diplome Osmicu nisu omele da započne s obavještajnim radom. U OSA-i je uposlen od samog početka rada ove institucije, od njenog osnivanja 2004. Mehmedagić je tokom karijere u OSA-i za sebe volio isticati kako je završio brojne profesionalne nadogradnje, treninge i seminare u više država Europe i svijeta.

Sve vrijeme slovio je za čovjeka bliskog SDA, prvenstveno Bakiru Izetbegoviću i njegovom krilu stranke. Ova bliskost omogućit će mu da svojih pet minuta dočeka 2015. godine. Nakon pobjede SDA na izborima, Mehmedagić je kao kadar ove stranke postavljen za čelnika OSA-e, zamijenivši na ovoj poziciji Almira Đuvu koji je odslužio dva mandata. Kvalifikacija za ovo imenovanje bila mu je upravo diploma stečena na UPS-u.

Međutim, brojne kontroverze u vezi s Osmicinom „diplomom“ možda ne bi isplivale uz prvi plan da Mehmedagoć svoje i obavještajno djelovanje OSA-e nije počeo da veže za interese Bakira Izetbegovića i njegovih politika. Tako je postala praksa da se obavještajne informacije i dosjei povremeno objavljuju na portalima bliskim Izetbegoviću i SDA, pri čemu su mnogi novinari i opozicijski političari počeli otvoreno da sumnjaju (a i javno da iznose informacije) kako ih se prati i prisluškuje.

Jedan od javnosti najpoznatijih primjera te zloupotrebe dogodio se u kolovozu 2020. godine, kada je Mehmedagić izuzeo snimak iz jedne sarajevske pošte kako bi utvrdio ko je s te adrese poslao krivičnu prijavu protiv njega.

No, ono što je pokrenulo lavinu koja će dovesti do Osmicinog uhićenja zbilo se točno godinu ranije, u kolovozu 2019., kada mu je Inspektorat RS poništio diplomu UPS-a. Dogodilo se to pred sami istek Mehmedagićevog mandata na čelu OSA-e, što znači da bez diplome nije mogao ponovo da bude imenovan na ovu funkciju.

Bakir Izetbegović je tada mogao da predloži novog kandidata SDA, no umjesto toga on je odlučio po svaku cijenu zadržati Mehmedagića na čelu OSA-e, nakon čega je javnosti priuštena svojevrsna političko-obrazovno-pravosudna farsa koja traje unazad dvije godine.

Sve je, naime, krenulo od Izetbegovića i tek je Izetbegović isključivi krivac zbog onoga što se događa sada; niti bi se mogao dogoditi “udar na državu“ (kako Izetbegovićevi mediji i internet-aktivisti nazivaju uhoćenje Mehmedagića), niti bi moglo biti govora o bilo kakvim pokušajima koalicije Dodik-Čović “da preuzmu i OSA-u“, da je Izetbegović osigurao legalitet vlastitih politika, odnosno predložio kandidata s čistim papirima i besprijekornom obrazovnom biografijom, ili da je kod Mehmadagića bilo sve čisto – kao što nije.

Umjesto toga, od strane SDA u Vijeću ministara blokiran je proces imenovanja novog šefa OSA-e kako bi Mehmedagić mogao ostati u tehničkom mandatu, dok je on za to vrijeme pokušao da osigura „legitimitet“ svojoj diplomi po svaku cijenu.

UHIĆENJE DENISA PRCIĆA

Tako je odjednom – i gotovo preko noći (u srpnju 2020.), Mehmedagić izašao u javnost s diplomom Američkog univerziteta, u vlasništvu Denisa Prcića, i dostavio je Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e. Na diplomi je pisalo da je stečena još 2013., nakon čega je Mehmedagić kao direktor OSA-e svoju diplomu ubrzo proglasio „državnom tajnom“ u pokušaju da spriječi istrage po pitanju njenog stjecanja.

Nakon svega, prvo pitanje koje se nameće je zašto je sve ove godine skrivao tu diplomu ukoliko ju je posjedovao, posebno nakon što mu je poništena ona s banjalučkog fakulteta?

Tokom pretresa pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student na Američkom univerzitetu, ali jesu s naknadno ubacivanim stranicama sa Osmicinim ocjenama.

Zbog svega (radi krivotvorenja diplome) u lipnju ove godine uhićen je vlasnik Američkog univerziteta Sanjin Prcić, a nakon njega i sam Mehmedagić. Prethodno je Američkom univerzitetu oduzeta akreditacija.

Činjenica je da je Mehmedagićevo uhićenje diglo uzbunu u redovima same SDA koja odavno više i ne krije da je Osmica „njihov čovjek“, iako bi se u slučaju OSA-e trebalo raditi o politički nezavisnoj instituciji. Čitav niz dužnosnika SDA uhićenje je nazvalo politički montiranim, a sam predsjednik stranke Bakir Izetbegović izjavio je da se radi o „udaru na Bošnjake“ i pokušajima antidržavnih politika da zavladaju OSA-om.

Ipak, čak i da je Izetbegović u pravu u svom pokušaju da krivičnu istragu, blago rečeno sumnjive diplome Osmana Mehmedagića, prikaže kao montiran proces i udar na Bošnjake, za to bi upravo on kao lider SDA bio najodgovorniji.

Ako je nešto i otvorilo vrata „udaru na Bošnjake“, to je upravo Izetbegovićevo tvrdoglavo insistiranje da mimo pravila i zakona Mehmedagića zadrži na poziciji čelnika OSA-e, iako za to nije imao adekvatne akademske kvalifikacije. A zašto je Izetbegoviću važno da baš Mehmedagić bude na ovoj poziciji, a ne neki drugi kvalificirani i stručan Bošnjak – pitanje je od milijun dolara.

Da stvar bude gora, osim krivotvorenja diplome, pravna država Mehmedagića tereti i za pranje novca prilikom kupovine i obnove dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, a za koje se procjenjuje da su koštale blizu milijun KM.

U međuvremenu, protiv Mehmedagića su podignute i druge dvije optužnice, jedna upravo za zloupotrebu položaja prilikom oduzimanja snimka iz pošte, dok se druga ticala zloupotreba povezanih s imenovanjem članova komisije za drugostupanjski nivo odlučivanja o sigurnosnim provjerama za policijske i državne namještenike.

Optužnica tereti Mehmedagića, ministra sigurnosti Selmu Cikotića te Mehmedagićevog savjetnika Muriza Druškića, da su članove tog povjerenstva imenovali mimo propisanih procedura, postavljajući njima bliske osobe kako bi mogli izravno kontrolirati odluke koje se donose.

Obje optužnice su na kraju odbačene.

Inforadar.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO